Няколко часа, след като прокуратурата обвини МВР, че води война

...
Няколко часа, след като прокуратурата обвини МВР, че води война
Коментари Харесай

Антимафиотите отговарят: Може да разследваме прокуратурата за бездействие

Няколко часа, откакто прокуратурата упрекна Министерство на вътрешните работи, че води война против нея, от Главна дирекция " Борба за проведената престъпност " отхвърлиха да са оказвали напън по следствието за автомагистрала " Хемус " и позволиха, че може би би трябвало да проверяват наблюдаващите прокурори поради безучастие.

Днес, че юристът на обвинения по следствието - Борислав Колев, упрекнат за пране на пари от автомагистрала " Хемус ", предложил той да даде показания, в случай че му се подсигурява, че няма да бъде измамен под правосъдна отговорност и ще му се разреши да замине в чужбина през януари. След отвод на проверяващите прокурори, оценили вероятно единодушие за това като нелегално, те били упрекнати от шефа на ГДБОП Калин Стоянов, че провалят следствието, за което ще им се търси сметка. Представители на прокуратурата оповестиха дейностите на шефа на антимафиотите като невиждан опит за напън върху държавното обвиняване и оповестиха, че е почнало следствие на дейностите на Стоянов.

" По никакъв мотив и по никакъв метод не съм оказвал напън върху прокуратурата да правят каквото и да било и не съм употребявал обидни думи против тях ", сподели Калин Стоянов, основен шеф на ГДБОП на брифинг по-късно.

По думите му мотивът за вчерашната среща в ГДБОП е бил, че работещите по случая чиновници са му докладвали, че за втори следващ път в границите на няколко дни не могат да разпитат лице по делото, което е готово да опише цялата скица и най-много на кой, по какъв метод и къде е предал изтеглените от банката 54 млн. лева за строителството на Лот 5..

" Лицето е декларирало и изказало подготвеност да приказва, само че единият от наблюдаващите прокурори по делото е сметнал и декларирал, че не го интересува какво ще споделя този човек. Аз бях задължен да ревизира обстановката и по този мотив отидох в службата, с цел да беседвам с прокурорите. Най-вече да схвана каква е тяхната настройка за работата по това следствие ", съобщи още Стоянов.

Според началника на бранш " Икономическо следствие " в ГДБОП Александър Анастасов прокуратурата не е разрешила да си прави работата.

" За да съумяваме да си вършим работата, в това число ставаме и персонални водачи на огромна част от прокурорите, тъй като даже има такива, които не знаят къде се намира ГДБОП. Идеята на следствието е не да заключи някой и да завърши случая, а концепцията на следствието е да стигне до най-високите равнища на престъпност, доколкото й бъде разрешено. Мисля, че в тази ситуация към този момент не й беше разрешено ", сподели Анастасов.

От държавното обвиняване оповестиха, че ще бъде формирано досъдебно произвеждане по член 289 от Наказателен кодекс против чиновници от ГДБОП, по тази причина от Министерство на вътрешните работи обмисляли дали няма съображение за формиране на кореспонденция по предходния член - 288 " Там ясно се споделя, че орган на властта, който пропусне да извърши навреме длъжностите, които му постанова службата по отношение на наказателно гонене, и по различен метод осуети такова гонене за да избави другиго от наказване, което му следва по закон, се санкционира с отнемане от независимост. Вие направете сметка кой осуетява преследването и дали по този метод не се инсценира напрежение сред институциите ", заяви представителят на Министерство на вътрешните работи Явор Симов..

Според Калоян Стоянов обвиненият и неговият юрист са си тръгнали и са били учудени за какво не им се дава опция да приказват за повторно.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР