Няколко часа след като Хамас нападна Израел, в интернет бе

...
Няколко часа след като Хамас нападна Израел, в интернет бе
Коментари Харесай

Файненшъл таймс: Мозъкът на операцията на Хамас срещу Израел - митичният Мохамед Дейф

Няколко часа откакто " Хамас " атакува Израел, в интернет бе публикуван запис, на който се чува глас, уверяващ, че е решено да се " постави край " на закононарушенията против палестинците, " оргията на окупацията и отричането ѝ на интернационалните закони и резолюции " с американска и западна поддръжка.

Предполага се, че това е Мохамед Дейф, пълководец на военното крило на " Хамас ", управляващ нахлуването в Израел, написа през вчерашния ден " Файненшъл таймс ", когато към този момент имаше информация за гибелта на стотици израелци и за над 100 взети заложници вследствие на нападението. Тези дейности бяха показани в каналите на " Хамас " в обществените мрежи като видеоклипове с бойци, летящи с парапланер над границата, и ужасяващи изображения на мъртви бойци и ужасени израелски цивилни.

Дейф значи посетител на арабски и се приема като отпратка към практиката палестински бойци да прекарват всяка нощ в дома на друг симпатизант, с цел да избегнат израелското разузнаване. За известния с тази позивна мъж нападението бе най-дръзкото и смъртоносно до момента.

 

58-годишен, чиято последна и единствена фотография е от 2001 година, когато е освободен от палестински затвор.

Операцията от събота е готова от човек, който, оставайки в сянка, трансформира шепа партизани в страхотна групировка.

 

Ръководителят на военното крило на " Хамас " е роден в Хан Юнис, Газа, и макар оскъдните средства на фамилията си съумява да се изучи.


В първото известно аудио от 2003 година той дава обещание на съперниците си: „ Животът ви ще бъде пъкъл “. Двадесет години по-късно той го направи.

 

Дейф не е същинското му име. На арабски това значи " посетител ": тъй като той спи в друга къща всяка вечер. Първата му компетентност беше вземането на заложници, деяние, повторено през последните часове в всеобщ мащаб. Те са пионки с висока пазарна стойност, животи за замяна. След това се посвещава на построяването на арсенала на фракцията. Бригадите Езедин ал Касам, военното крило на Хамас, минаха от Калашников към дронове и ракети.

Той проектира по този начин нареченото метро в Газа: мрежата от тунели, от които в най-трудните години на ембаргото, когато Израел изчисляваше приблизително минималните калории, нужни за оцеляването, 2279 на глава от популацията, с цел да бъдем точни, тъй че, с цел да няма непотребна троха на палестинците, стоките от първа нужда бяха контрабандни.

 

Преследван от Израел в продължение на десетилетия и съвсем погубен при въздушен удар преди 20 години, оставил го съгласно известията в инвалидна количка без ръка и крайник, Дейф печели благоговението на палестинските бойци със способността да надхитри израелската войска, до момента в който убива и бойци, и цивилни, продължава " Файненшъл таймс ".

Дейф, който свари неподготвени израелските военни, се изстреля до най-високите ешелони на палестинското управление и засенчи противниците си във " Фатах ", по-умерената секта, желана от Запада, и сътрудниците си в " Хамас ", считана от Съединени американски щати за терористична група, Европейски Съюз и Израел.

 

" Дори преди този момент Дейф бе като свещена персона и доста почитан както в " Хамас ", по този начин и от палестинците ", споделя за медията Мхаймар Абусада, професор по политика в университета " Ал Азхар " в Газа. Най-голямата му интервенция против Израел към този момент ще го е трансформирала във фигура " като господ за младите ", прибавя той.

Регионален посланик, в миналото оказал помощ за освобождението на Гилад Шалит през 2011 година (срещу 1027 палестинци), обръща внимание за смисъла на заложниците, които бяха взети. " Хамас " схващат доста добре, че когато става въпрос за задържане на израелски пандизчии, се нуждаят само от самообладание. С течение на времето израелската общност ще сътвори напън. Всичко, което " Хамас " би трябвало да направи, е да чака. "

Тих и целенасочен

В изявленията израелски и палестински анализатори, в това число хора, които са познавали Дейф, преди да изчезне в сенките на палестинската враждебност, разказват спокоен, прочувствен човек, безразличен от междуособните съперничества на палестински фракции. Вместо това, споделят те, той бе целенасочен да промени природата на израелско-арабския спор и да употребява насилието като средство за постигането му. " Трябва да се борите с израелците в Израел и да разрушите фантазията им, че могат да бъдат в сигурност в окупирана земя ", сподели палестински войник, трансформирал се в политик от приблизително равнище, който се срещнал с Дейф при започване на века.

Описва се и човек със дарба да се развива в крайник с софтуерните достижения на израелската войска. Това бе илюстрирано от 11-дневната война през 2021 година, когато " Хамас " изпрати рояци от нискотехнологични ракети в опит да задави израелската противовъздушна защита и едвам не я остави без муниции.

За Дейф, както и за други в " Хамас ", споразуменията от Осло, с заричане за мирни договаряния, са изменничество против съпротивата и с първичната цел Израел да бъде сменен от палестинска страна. Според полковника от запаса Еял Росен:

Дейф се опита да стартира втората война за самостоятелност на Израел. " Основната цел е - поетапно - да унищожим Израел. Това е една от първите стъпки - това е единствено началото.
Еял Росен, полковник от запаса в израелската войска

Майстор на бомби с усет към театъра

Дейф, бивш занаятчия на бомби и проектант на десетилетна стратегия за прокопаване на мрежа от тунели под Газа, е роден като Мохамед Диаб Ибрахим ал Масри в бежанския лагер " Хан Юнис " през 60-те години на предишния век, съгласно израелски чиновник, осведомен с неговото досие за сигурност. Тогава Газа е под египетски надзор. Израелски чиновник, осведомен с досието му в разследващата работа " Шин Бет ", споделя, че или чичо му, или татко му са взели участие в спорадичните набези от 50-те години на предишния век на въоръжени палестинци в същия сектор земя, в който бойците на Дейф проникнаха в събота.

Толкова малко се знае за него, че даже името му е тайнственост. Хората, които са го познавали през 80-те години на предишния век, споделят, че още тогава той се е казвал Дейф, до момента в който други споделят, че го познават с рожденото му име. Само една негова неразбираема фотография съществува в общественото пространство.

Вкусът му към театралността се усъвършенства в актьорска натрупа, към която се причислява, до момента в който е в Ислямския университет в Газа, разплодник на египетския клон на стила на политическия ислям на " Мюсюлманските братя ". По времето, когато " Хамас " се заражда в края на 80-те години, изкован в огъня на първата интифада (въстание) против израелската окупация, Дейф е на 20 години.

Приблизително по това време Гази Хамад, в този момент член на политбюро на " Хамас ", споделя затворническа килия с Дейф, откакто са хвърлени в пандиза от израелците. " От началото на живота си в " Хамас " той беше фокусиран върху военната линия ", споделя Хамад. " Беше доста благ, спомня си той, от самото начало родолюбец, който правеше дребни карикатури, с цел да ни накара да се смеем. "

Всеки намек за добрина скоро ще избледнее със самоубийствени атентати, целящи да се обрекат Споразуменията от Осло. Израел държи Дейф виновен за гибелта на десетки хора при самоубийствени атентати, в това число вълна през 1996 година, която умъртви над 50 цивилни.

Каквото Дейф постоянно е желал

Твърди се, че Дейф е учил при Яхя Айяш, занаятчия на бомби с прякор Инженера, който беше погубен от Израел през 1996 година с мобилен телефон, цялостен с експлозиви. Дейф се издига в редиците на бригадите " Ал Касам ", военното крило на " Хамас ". Според израелски чиновник той е взел участие в основаването на първите обикновени ракети. Арсеналът на Хамас към този момент е десетки хиляди и те изстреляха 3500 единствено в събота.

Според израелския чиновник Дейф е търсел цели с огромно влияние, като заселници и бойци в окупираните територии, рейсове в Ерусалим и Тел Авив. Ръководел ракетните обстрели, които постоянно изпращаха израелците в бомбоубежища.

Бил съперник обаче на комплицирания танц, в който " Хамас " се съгласява да спре борбите против това Израел да разреши още средства за Газа и разрешителни за работа за жителите ѝ. Тази договореност оказа помощ за направляване на рецесии, само че и до четири войни преди тази: през 2009, 2011, 2014 и 2021 година Всички тях екстремистите показаха като победа.

" Тази терористична акция постави завършек на тази процедура вечно ", споделя израелският формален представител за нападението в събота. " Сега няма да има помирение, а единствено възмездие. "

А това, заключава " Файненшъл таймс ", наподобява тъкмо каквото Дейф постоянно е желал.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР