Няколко болнични организации искат от правителството допълнителна финансова помощ над

...
Няколко болнични организации искат от правителството допълнителна финансова помощ над
Коментари Харесай

Болници настояват за допълнителна държавна помощ


Няколко болнични организации желаят от държавното управление спомагателна финансова помощ над към този момент обещаната поради загубите, които са претърпели в резултат на рецесията към световната пандемия от ковид. В писмо до премиера, министри, шефа на НЗОК и ръководителя на Лекарския съюз те упорстват за четири съществени ограничения.

Едно от настояванията им е да се обезпечи еднократно целево финансово подкрепяне на лечебните заведения със сума, равна на1500 лв. на всяко разкрито легло. Настоява се още да се покачат цените на всички клинични пътеки и процедури с 15%, като надлежно се преизчислят и общите болнични бюджети. Друга мярка е обвързвана с това НЗОК да поеме заплащането на PCR тест за всеки приет в болница.

Да се удължи срокът на деяние на механизма, по който лечебните заведения получават 85% от заработката си преди рецесията, до края на ноември вместо до края на септември, чевъртото искане на лечебните заведения.

Под тези претенции са се подписали Национално съдружие на частните лечебни заведения, Сдружение на общинските лечебни заведения в България, Национално съдружие на регионалните многопрофилни лечебни заведения за интензивно лекуване и Българската болнична асоциация.

Исканията идват на фона на към този момент дадено нарастване в цените на клиничните пътеки, тъй че да поемат и PCR тестванията за пациентите с планов банкет. Пътеката за лекуване на ковид пък ще бъде нараснала двойно от 618 на 1200 лв. от 1 август. Отделно антикризисното погашение на 85% от нормалната заработка преди рецесията беше удължено до края на септември, с цел да подкрепи лечебните заведения през летните месеци, когато всекидневно имат по-малко пациенти. Според болничните асоциации обаче тези ограничения не са задоволителни.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР