Няколко български града вече имат проекти за забрана на движението

...
Няколко български града вече имат проекти за забрана на движението
Коментари Харесай

Промени, касаещи шофьорите, предстои да бъдат въведени и във Варна

Няколко български града към този момент имат планове за възбрана на придвижването на остарели коли в централните елементи. Това са София, Пловдив, Бургас, Варна и Перник. Във всеки от тях ще бъде въведена някакъв вид зона за ниски излъчвания, сходно на тези, които съществуват в над 300 града в Европейския съюз.

Това става допустимо откакто от началото на 2022 година влезе в действие текст в Закона за чистотата на атмосферния въздух, който дава право на общините независимо да постановат ограничения в дните с нараснало замърсяване, съобщава  “Дневник ". Засега не е напълно ясно кои коли ще бъдат наранени, изключително в случай, че слуховете за анулацията на новите екологични стикери не стопират. Във всеки случай най-старите коли ще бъдат наранени първи – евентуално от първите две категории на новите еко стикери или с Евро 2 (преди 1 януари 1996 г.) и по-нисък клас съгласно европейската рамка. 

София

Столицата евентуално ще е първият град, въвел зона за ниски излъчвания. Очаква се тя да бъде в два кръга и да бъде въведена от 1 януари 2023 година, като не е ясно дали ще действа през цялата година, през зимния интервал или единствено в избрани дни с нараснало замърсяване. Столична община към този момент е подготвена със системата за видеоконтрол. По-малкият кръг ще обгръща историческия център на града, а другата евентуално ще е близка по обсег до настоящата Синя зона. В началото рестриктивните мерки няма да важат за живущите в самите зони, оповестява Зафир Зарков, зам.-председател на транспортната комисия към Следствен отдел към окръжна прокуратура. Глобите за извършители ще бъдат от 50 до 500 лева за физически лица и от 200 до 1000 лева за юридически.

Пловдив

Вторият по величина град у нас е на стадий оповестена социална поръчка за въвеждане на механизъм за работа на нискоемисионна зона. Засега не е ясно какъв ще е обсегът на зоната, нито в кои дни ще действа. Тя най-вероятно ще обгръща колите с екологичен клас Евро 1 и 2.

Бургас

В морския град, сходно на София, ще се вкарат две зони. Първата ще е в идеалния център на града (от 2024 г.), а втората – в необятния център (от 2027 г.). Бургас е един от дребното градове у нас, които към този момент имат зони с ограничаване на скоростта от 30 км/ч, което морската община приема като мярка против замърсяването на въздуха. Доколко тя е ефикасна, следва да разберем, когато се натрупат задоволително данни.

Варна

Засега Варна е по-назад в планирането на нискоемисионни зони. Предвиждат се срещи сред представители на общината, Пътна полиция, “Паркинги и синя зона ". 

Перник

Макар да е надалеч по-малък от изброените градове, Перник също обмисля нискоемисионна зона. В града тече полемика сред специалисти и общината за въвеждане на зона за “екологосъобразни коли ", оповестява “Дневник ". Зоната евентуално ще важи единствено в дни с нараснало замърсяване на въздуха.

Стимулите

Цялостната концепция на нискоемисионните зони е автомобилният парк да се обнови, а броят на колите да се понижи. София е измежду градовете в Европейски Съюз с най-вече коли – 663 автомобила на 1000 души, като междинното в Европейски Съюз е 450 коли/1000 души. Предвидените тласъци у нас към този момент не са доста, само че се приказва за усъвършенствания по градския превоз, построяването на велосипедни алеи, както и на услуги за споделено потребление на коли, каквито към този момент има единствено в София и Пловдив.

Най-интересна е мярката по стратегия “Околна среда " за финансова помощ от 12 хиляди лева (6135 евро) за покупка на електрически автомобил. Макар това да е сериозна помощ, то е ясно, че множеството притежатели на коли от 90-те години ще имат потребност от по-сериозна помощ, с цел да преминат непосредствено към електрически автомобили. За съпоставяне това са базовите цените на някои известни модели електрически автомобили у нас: BMW i3 (78 550 лева.), Dacia Spring (33 500 лева.), Honda e (66 990 лева.), Hyundai Kona (69 990 лева.), Nissan Leaf (71 090 лева.) Renault Zoe (58 190 лева.), VW ID.3 (71 441 лева.). Ловешкият Next.e.Go, чийто цех още не е почнал да се строи, би следвало да стартира от към 40 хиляди лева, когато излезе на пазара през 2024 година, пише dizzyriders.bg.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР