Някои зрители бяха във възторг, други намериха доста пропуски, трети

...
Някои зрители бяха във възторг, други намериха доста пропуски, трети
Коментари Харесай

Културният феномен, който предизвика "Моралът е доброто"

Някои фенове бяха във екстаз, други откриха много пропуски, трети подлагаха на критика сантименталността във кино лентата, а четвърти сметнаха, че таман тя е привлекателна. Общото сред тях е, че всички са част от тези близо 11 000 души, които от 7 ноември до Коледа в разнообразни точки на България, Европа и Съединени американски щати гледаха документалния филм " Моралът е положителното ".

Лентата наблюдава живота на юриста, учител и деятел Кристиан Таков. Филмът стартира от ученическия му чин и студентска пейка, минава през преподавателската катедра и доближава до социална естрада. Зрителите стават очевидци на усърдно издирени и непубликувани до момента архивни фрагменти и документи, както и поредност изявленията със фамилията, сътрудници, другари и съидейници на доцент Таков. Режисьор е Веселин Диманов, оператор е Калоян Игнатов.

По време на премиерата в кино " Люмиер " в София, на 7 ноември (рожденият ден на починалия юрист) настройката и на екипа зад кино лентата, и на феновете, изглеждаше да е по-скоро като възпоменание. Светли мемоари, показани пред другари, от фамилията на Таков. За това чувство спомагаше и фактът, че филмът беше направен съвсем без никакъв бюджет - с непринуден труд и дарения, които да обезпечат единствено снимането му.

Само за няколко часа обаче обществените медии се наводниха от мнения за " Моралът е положителното ".
Реклама
" Това в допълнение ускори интереса и провокира непредвидена за всички вълна от хора, които безусловно за два дни изкупиха билетите за цялата седмица, която бяхме планували за премиерна. Наложи се да организираме паралелни прожекции в " Дом на киното ", където обстановката с билетите бе идентична с тази в " Люмиер ", споделя пред " Капитал " Веселин Диманов.

След първата седмица ползата към кино лентата стана безусловно лавинообразен. Бургас, Варна, Пловдив, Хасково, Шумен, Разград, Силистра, Свищов, Горна Оряховица, Попово, Исперих и Казанлък - бяха единствено част от градовете, в които се проведоха прожекции на документалната лента. На някои места прожекциите бяха по две, а запитванията към екипа " в нашия град по кое време? " са безбройни.

Голяма част от феновете за първи път чуват за Таков - един от главните мотори на митингите ДАНСwithMe през 2013 година, чиято идея до края на живота му беше реформиране на правосъдната власт и слагане под надзор на фигурата на основния прокурор. Темата постоянно се показва от ГЕРБ, Движение за права и свободи и присъдружните им обществени представители като досадила на хората, а за множеството и надълбоко неразбираема, тъй като " никой отвън жълтите павета не се вълнува " от нея.

Оказва се, че това е надълбоко погрешно. Прожекциите на " Моралът е положителното " досега са тъкмо 185. А последните две са от тази седмица: на 29 декември лентата беше излъчена още веднъж във Варна и Ловеч.
Реклама
Интересът е толкоз огромен, че веригата кина " Арена " пускат в салоните си кино лентата на Диманов. Така " Моралът е положителното " става първият български документален филм, предаван в всеобщи кино салони. Наред с това лентата е и най-гледаният филм въобще за 2022 година във филмотечния салон " Дом на киното " в София.

Наред със стотиците прожекции у нас, предавания има и в Брюксел, Берлин, Цюрих и Чикаго.

Към момемта екипът договаря с една от платените платформи за видео наличие, която има интерес към лентата.

" Този засилен интерес съгласно мен се дължи на делото на Кристиан Таков и завета, който той остави в две съществени направления - истина и правдивост. България е несправедлива страна в доста връзки и хората живеят тази неправда всеки ден. Филмът демонстрира по какъв начин Кристиан Таков през целия си живот е водел тези свои борби за истина и правдивост ", разяснява пред " Капитал " Веселин Диманов. По думите му у нас има недостиг на истина.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР