Някои земетресения се проявяват сезонно, но това няма обяснение, пише

...
Някои земетресения се проявяват сезонно, но това няма обяснение, пише
Коментари Харесай

Учени установиха кога стават най-мощните земетресения

Някои трусове се демонстрират сезонно, само че това няма пояснение, написа New Scientist, представен от " Фокус ". Чонгуен Чан от Калифорнийския софтуерен институт и Питър Ширър от Института по океанография Скрипс са изследвали световен азбучник на земетресенията от 1900 година до момента. От 60 мощни, дълбоки трусове в каталога 42 са се случили сред месеците април и октомври. Сезонността не се следи при плитки земетресения, само че ясно се откроява при трусове с магнитуд над 7 по скалата на Рихтер на дълбочина повече от 500 километра. Причината е незнайна. “От физична позиция в това няма логика”, споделя Чан.

Феноменът може да е обвързван с приливните сили, генерирани под въздействието на слънчевата гравитация, показва Чан, или с съмненията в оста на въртене на Земята поради сезонното придвижване на водата и въздуха към планетата. На дълбочина сред 500 и 700 километра скалите са изложени на високи температура и налягане, които ги реалокират гладко, без да предизвикват земетресение. Соларните сили обаче може да са в положение да провокират дълбоки земетресения.

Чан акцентира, че са нужни още няколко десетилетия данни от трусове, с цел да се откри дали сезонността е автентичен феномен или инцидентно събитие. По думите на учения, в случай че наклонността се удостовери, това може да докара до основаването на принадлежности за предсказание на трусове.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР