Някои земеделски стопани у нас са на ръба на фалита.

...
Някои земеделски стопани у нас са на ръба на фалита.
Коментари Харесай

Фермери на ръба на фалита заради наводненията и градушките

Някои аграрни стопани у нас са на ръба на банкрута. Причината – капризите на природата. Падналите през предходната седмица значителни превалявания, които тук-там провокираха наводнения, а на други пък имаше градушки, са нанесли обилни вреди на реколтата. Паралелно с това се оказва, че множеството фермери не са застраховани и по тази причина в този момент са на ръба на банкрута, съобщи Нова телевизия.

Във великотърновското село Караисен, да вземем за пример, всички са наранени от бедствието. "Щетите са извънредно огромни. Сладка царевица имам, която е 100% щета”, споделя Биляна Алтънова, зеленчукопроизводител.

В същото време се оказва, че против много скромни суми фермерите са могли да се защитят от заличаване на реколтата, защото земеделските застраховки са много евтини. "Има такава застраховка на земеделските култури. Тя е минимум всеобща – там обсега е към 5%. Средната цена на този вид застраховка е към 3 и 5 лв. на декар, като това варира по отношение на това дали са пролетници или есенници”, споделя Десислава Иванова, която е осигурителен брокер.

В същото време в 4 общини в прилежащата Русенска област вредите също са огромни. Между 40 и 60% от продукцията на локалните аграрни стопани е унищожена от падналите градушки. В общинските служби " Земеделие " обаче и през днешния ден се одобряват заявки от стопани с изумени площи, съобщи Българска национална телевизия.

Стефан Панайотов, който е и ръководител на земеделска кооперация в град Борово, стопанисва близо 5 хиляди декара слънчоглед, пшеница и царевица. Казва, че той и сътрудниците му претърпели огромен стрес в неделя през нощта, когато паднала градушката. А след бурята в понеделник вечер очакванията им напълно помръкнали - каквото пощадила ледената буря, вятърът и дъждът го довършили. Още не знае какъв брой са тъкмо провалите, тъй като не може да влезе в блоковете.

Фермерът споделя, че чака да покрие най-малко отчасти вредите по продукцията си както по застраховката, по този начин и благодарение на страната. Той чака първо представители на застрахователната компания да създадат оглед на унищожената годишна продукция, а по-късно ще подаде и заявление в общинската работа "Земеделие ", която също да изпрати комисия на оглед, с цел да получи помощ и от страната.

От думите му излиза наяве, че от застрахователите ще получи отчасти обезщетение, защото е застраховал продукция до избрана сума. Очаква да я получи, само че тя няма да покрие вредите по цялата унищожена годишна продукция. "На места може да има и тотално заличаване, което няма по какъв начин да се заплати от застрахователите. Потърпевши ще бъдат кооператорите ", изяснява Панайотов. Затова се надява да получи останалото от страната. Та в последна сметка да може да се разплати и с кооператорите, които дружно с него са в земеделската кооперация.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР