Някои видове предци на днешните крокодили са можели да бягат

...
Някои видове предци на днешните крокодили са можели да бягат
Коментари Харесай

Древните крокодили ходели на задни лапи, показват фосили

Някои типове предшественици на днешните крокодили са можели да бягат на два крайници като динозаври, поддържайки равновесие благодарение на дългата и тежка опашка. Палеонтолозите стигнали до този извод след разбор на вкаменени следи от влечугите, открити на територията на модерна Южна Корея, заяви ТАСС, базирайки се на проучването им, оповестено в научното списание Scientific Reports.
По време на разкопки в Чинджу, учените разкрили голям брой странни следи с дължина от 18 до 24 см. Според оценките на палеонтолози, дължината на крайниците, оставили такива отпечатъци, би трябвало да е примерно колкото дължината на крайник на възрастен човек.
Първоначално палеонтолозите предположили, че следите принадлежат на птерозаврите. Но птерозаврите, както и доста динозаври вървят като на пръсти, опирайки се главно на палците, а животните, оставили отпечатъци в Чинджу, са се опирали и на пети.
Изхождайки от това, палеонтолозите предположили, че следите са оставени от крокодиломорфи – антични роднини на актуалните коркодили. Но и в тази версия оставали несъответствия. Работата е там, че всички известни корокдиломорфи са ходели на четири крайници, а учените са разкрили отпечатъци единствено на задни лапи.
Анализът и на най-малките елементи на отпечатъците подсказал пояснение. Палеонтолозите предположили, че следите фактически са оставени от крокодиломорфи, обаче те се движели сходно на динозаврите, т.е. на задни лапи. Опашката пособия на влечугите да балансират при вървене. Заедно с нея тези същества достигали три метра дължина.
Датировката на вкаменелостите посочила, че крокодиломорфите са живели преди 110 - 120 милиона години.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР