Някои видове папагали си приличат толкова много, че човек трудно

...
Някои видове папагали си приличат толкова много, че човек трудно
Коментари Харесай

Откриха нов креслив вид папагали

Някои типове папагали си наподобяват толкоз доста, че човек мъчно би ги различил, с изключение на, несъмнено в случай че не е орнитолог.

Такъв е казусът с един нов тип папагали, който неотдавна бе открит и разказан от интернационален екип от откриватели, които разкрили птиците на полуостров Юкатан в Мексико, оповестява CNN.

Новооткритият тип е бил наименуван синьокрил амазонски папагал (Amazona gomezgarzai), поради присъщия цвят на главните им пера.

В своето проучване, оповестено неотдавна в списание PeerJ, учените пишат, че типът има характерен мощен вик, формиран от повтарящи се къси и монотонни звуци.

По време на наблюденията, екипът от експерти открил, че новият тип папагали живее на ята с до 12 птици, като постоянно двойките образуват своя обособена група със своето потомство.

За пръв път за Синьокрилия амазонски папагал оповестява орнитологът Мигел Гомес Гарсо през 2014 година Той видял красивата птица по време на една от експедициите си през гъстите джунгли на полуостров Юкатан. Щом я видял, Гарсо схванал, че тя е друга от всяка друга птица, която в миналото бил виждал.



От тогава до в този момент са били проучени голям брой разнообразни папагали от района, с цел да се откри дали птиците в действителност могат да бъдат класифицирани като обособен тип. Анализът на ДНК проби, взети от перата на синьокрилите папагали от Амазонка, удостоверили догатката.

Учените открили още, че главното местообитание на тези пернати е Южно Мексико, в Карибския басейн и в пространството сред Уругвай и Аржентина в Южна Америка.

Макар да е новооткрит тип, този папагал към този момент попада под етикета: "застрашен " в някои от регионите, в които се среща.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР