Някои управляващи органи в България са класифицирали неправилно специфични рискове

...
Някои управляващи органи в България са класифицирали неправилно специфични рискове
Коментари Харесай

Доклад: Прокуратурата е прекратила повечето случаи на съмнения за измами с еврофондове

Някои ръководещи органи в България са класифицирали погрешно характерни опасности от машинация с еврофондовете като ниски и затова не са приложили към тях спомагателни процедури за надзор, сочи отчет на Европейската счете палата, заяви БНР.
Отчита се, че 60 на 100 от тестваните случаи на подозрения за измами са били отхвърлени или прекъснати от прокуратурата. Както АФКОС (дирекцията на Министерство на вътрешните работи " Защита на финансовите ползи на Европейския съюз " ), по този начин и управителните органи не правят систематично разбор на аргументите за отхвърли, се добавя в отчета.
Уточнява се, че при правенето на отчета проверяващите са се срещнали с съществени настоящи лица в битката против измамите . Сред тях са били представители на наказателното гонене и правосъдната власт, проверяващи, организации за битка с измамите, служби за защита на конкуренцията.
Докладът идва на фона на продължаващия скандал с новите жилища на ръководещите и строителството на къщи за посетители с евросредства.
По-рано тази седмица оставка подаде министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Оставката му пристигна след инспекция на прокуратурата за злоупотреби с евросредства в Държавен фонд " Земеделие " (ДФЗ) от времето, когато той беше негов началник.
Скандалът с потреблението на европейски пари за строителството на къщи за посетители, които се употребяват като фамилни къщи се разпали, след следствие на " Биволъ ". Заради такава корист оставка подаде заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев.
Одиторите са посетили 7 страни-членки, с цел да преценяват по-добре по какъв начин държавните управления им се оправят с битката с измамите с еврофондовете – България, Франция, Унгария, Гърция, Латвия, Румъния и Испания.
Те показват, че са разкрили над 4 хиляди евентуални нередности , свързани с измами по отношение на потреблението на еврофондовете в страните-членки на Европейски Съюз сред 2013-2017 година
Те означават, че тези евентуални нарушавания възлизат на към 1,5 милиарда евро, като 72% от тях засягат кохезионната политика , в това число европейския фонд за районно развиване, кохезионния фонд и европейския обществен фонд.
Според инспекторите за програмния интервал 2014-2020 година ръководещите в страните-членки не са създали на всички места задоволително цялостен разбор на риска от измами със средствата от кохезионния фонд, а като цяло страните нямат характерна политика за битка с измамите.
В отчета се акцентира също по този начин неналичието на важен напредък във връзка с интензивността на разкриването на измамите, както и че не се следи и прави оценка задоволително въздействието на ограниченията по предварителна защита и откриване.
„ Мерките за промяна, ако се ползват, имат стеснен сдържащ резултат. Съмненията не се рапортуват редовно на съответния орган и координацията сред органите за битка с измамите не е задоволителна “, акцентират още европейските инспектори.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР