Някои ски курорти година след година пазят мястото си в

...
Някои ски курорти година след година пазят мястото си в
Коментари Харесай

Риксгрансен - раят за скиорите от сутрин до вечер

Някои ски курорти година след година пазят мястото си в разнообразни ранглисти за най-хубавите кътчета на планетата за зимен спорт. Други обаче незаслужено остават отвън вниманието на пишещите. Но постоянно идва моментът на славата и откриването на курортите, които несправедливо остават надалеч от интереса на туристите, а те в действителност са идеални както за професионални скиори, по този начин и за начинаещи.

В тази група попада и шведският Риксгрансен (Riksgränsen) - най-северният ски курорт в света. Тук можете да карате ски от заран до вечер. Наблизо, в градчето Юккасярви, е и световноизвестният мразовит хотел Ice Hotel, където вечер имате опция да се потопите в ледената екзотика. Всяка година, след средата на ноември, този изумителен хотел за 120 индивида посреща своите посетители в ледените си жилища, където температурата на въздуха е минус 4°С. Стаите са оборудвани със спални чували от еленски кожи. На гостите се предлага фирмения Scotch on the Rocks на ледения бар и опция да изгледат един филм. Освен това се построява и мразовит спектакъл "Глобус ", където ще има представления за гостите.

Риксгрансен е скиорски център, ситуиран на 250 км на север от северния полярен кръг в шведската част на Лапландия на границата с Норвегия. Той поражда като подобен през 1903 година, когато дотук стига железницата. Риксгрансен е доста малко градче - тук живеят единствено 30 индивида. В ски сезона, който продължава сред 11 февруари и 25 юни, тук идват още доста хора, които намират работа към обслужването на туристите.

Снегът е великолепен (най-хубавият в Швеция) и от доста години курортът е като Мека за скиорите, когато сезонът в Алпите завърши.

Курортът Риксгрансен поражда измежду неповторимата и безусловно дива природа на Заполярието и дава неповторимата опция за каране на ски и през лятото, както и огромна зона за спортуване и отвън формалните трасета. За фрийрайдъри няма по-подходящо място на света. Любителите на зимните спортове ще намерят и доста други забавни неща - ски учебно заведение, шейни, теглени от кучета, снегомобили и ски за тичане.

Курортът е ситуиран на 909 м, а оптималната височина на трусетата е 1200 м над морското ниво. Макар че снегът пада рано, карането на ски може да стартира едвам в средата на февруари, когато слънцето се появява към този момент за задоволително дълго време денем. До февруари тук е доста студено и господства тъмнината на полярната нощ. А от 21 май слънцето свети през целия ден и лифтовете работят от 10 часа сутринта до среднощ. Общата дължина на трасетата е 20 километра.

Всяка година през май най-хубавите сноубордисти от целия свят се събират в Риксгрансен, с цел да се съревновават в карането на сноуборд, халф-пайп и куотър-пайп (Quarter Pipe). Сноуборд лагерът в Риксгрансен е традиция откогато легендата на сноуборда - Крейг Кели, разкрил този парадайс на светлината на полунощното слънце.

За гостите тук се провежда и съревнование под наименованието "Разходка за по едно пиво " - каране на ски по норвежката страна на планината до жп спирката Бьорнфел.

Тъй като в курорта Риксгрансен има единствено един хотел, то пребиваването тук би трябвало да се резервира най-малко година по-рано. Хотелът и цялата инфраструктура на курорта са под един покрив. Освен хотела, в комплекса има и жилища, в които могат да се настанят по 4 - 6 индивида, SPA-комплекс, пет ресторанта и кафенета, магазин, в който може да се откри всичко, което е належащо за пребиваването ви в курорта.

С гид може да достигнете до места, откъдето се открива панорамна панорама с обсег на 360 градуса. Освен това е допустимо скално катерене, лов на риба под леда, голф, както и круиз по фиорда до норвежкия град Нарвик.

Едно от най-важните събития през лятото в курорта е Midsummer night festival, който се организира сред 23 и 26 юни, когато завършва скиорския сезон.

Има два разновидността за постигане до Риксгрансен. Първият е със аероплан от Стокхолм до Кируна на към 960 км на североизток от централната част на шведската столица (около 90 минути полет). Риксгрансен е на 130 км от Кируна, а дистанцията може да се измине с рейс, трен или автомобил. Този трансфер също лишава към 90 минути.

Между Стокхолм и Риксгрансен има пряк трен и това е втората опция. Пътешествието лишава 18 часа, само че то ви дава опция да се насладите на живописната природа и животни на Швеция.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР