Някои са чакали почти 10 г.В магазините у нас ще

...
Някои са чакали почти 10 г.В магазините у нас ще
Коментари Харесай

Въвеждаме еврото от лятото на 2022 г.

Някои са чакали съвсем 10 година


В магазините у нас ще може да пазарим с евро най-рано от лятото на 2022 година “България може да влезе в еврозоната три години след постъпването в така наречен “чакалня за еврото ” – валутния механизъм ERM II ”. Това съобщи зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, отговарящ за единната валута, финансовата непоклатимост, финансовите услуги и финансовите пазари.

В “чакалнята за еврото ” пък се чака да влезем тъкмо след година. България към този момент публично съобщи желанието си да влезе по едно и също време в банковия съюз на Европейски Съюз и в ERM II. Като през идващите 12 месеца Европейската централна банка ще направи обзор на банковата система в страната с цел да реши готовността ни за влизане в банковия съюз. При позитивна оценка министрите на финансите от еврозоната се ангажираха да ни позволен и до “чакалнята за еврото ”. Така се оказва, че би трябвало да минат най-малко четири години, до лятото на 2022 година с цел да бъде въведено еврото в страната.

“Веднъж влезнала в чакалнята, страната би трябвало да остане там най-малко две години и да дава отговор на условията от Маастрихт, преди да се причисли към еврозоната ”, изясни Валдис Домбровскис. След двете години на изчакване се прави оценка на готовността и практическа подготовка за въвеждане на еврото, добави той. Обикновено най-малко три години изминават сред влизането в чакалнята и постъпването в еврозоната, разясни Домбровскис.

“Имало е случаи, в които някои страни бяха в изчакване съвсем десетилетие, да вземем за пример Литва и Латвия. Зависи от осъществяването на условията от Маастрихт. Засега България ги извършва всичките и в случай че това не се промени, в случай че продължи подобряването на фискалните и макроикономическите политики, има метод да се придвижи към еврото доста по-бързо, три години след влизането в чакалнята ”, съобщи зам.-председателят на Европейска комисия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР