Някои РС доставчици дори обмислят да пренесат производствотоПоскъпването на компютрите

Някои РС доставчици дори обмислят да пренесат производствотоПоскъпването на компютрите ...

Компютрите ще поскъпнат от търговската война САЩ-Китай.


Някои РС доставчици дори обмислят да пренесат производството

Поскъпването на компютрите е неизбежно, смятат анализатори (източник: CCO Public Domain)

Производителите на компютри се готвят да покачат цените, заради новите мита, които САЩ наложиха на внасяните от Китай продукти, твърди публикация на Economic Daily News (EDN).

По-рано този месец САЩ изготвиха списък със стоки от Китай на стойност 300 млрд. долара, които ще бъдат обложени с 25-процентно мито. В списъка попадат продукти като портативни компютри, смартфони, носима и друга потребителска електроника.

Китай, от своя страна, контраатакува, като обяви, че от юни въвежда допълнителни мита в размер на 5-25% за повече от 5 хиляди стоки, внасяни от САЩ, на стойност 60 милиарда долара.
още по темата
За да компенсират допълнителните разходи от митата, някои от производителите на компютри планират да повишат цените на своите устройства, предлагани в САЩ, твърди END.

Все още повечето производители и търговци на дребно в САЩ имат складови запаси, които ще им позволят в близко време да не променят цените на компютрите. Поскъпването обаче е неизбежно.

Освен това, в стремежа си да минимизират последствията от новите мита, някои производители възнамеряват да пренесат производството от Китай в други държави – като Виетнам и Тайван, например.

Източник: technews.bg