Някои продукти имат така наречената отрицателна калорична стойност. Това означава,

Някои продукти имат така наречената отрицателна калорична стойност. Това означава, ...

Разкриха най-полезните храни, те са и.Някои продукти имат така наречената "отрицателна калорична стойност". Това означава, че процесът на разлагане консумира повече енергия, отколкото се съдържа в самия продукт.

Обикновено целината се дава като пример, но малцина знаят, че всъщност има повече такива продукти. Те не само носят мощен заряд на полезни хранителни вещества, но могат да направят Вашия метаболизъм бърз и ефективен.

рукола

Руколата не само има невероятен вкус, но е пълна с необходимия набор от хранителни елементи. Съдържа много витамини от всички групи, растителни протеини и калий. Комбинацията от минерали и антиоксиданти и придават мощен детоксикационен ефект.

ряпа

Този близък роднина на зелето ни осигурява фибри, фолиева киселина и витамин С. Рапицата има нисък гликемичен индекс и може да се превърне в основата на много ястия.

домати

Те съдържат ликопен - антиоксидант, рядко срещан в други храни. Проучванията показват, че помага за предпазването на кожата от вредните ефекти на ултравиолетовите лъчи, предотвратява някои видове рак и понижава холестерола. В допълнение, доматите съдържат голямо количество калий, фибри и витамин С.

гъби

Меките и вкусни гъби могат да бъдат изключително разнообразни - портобело и десетки други сортове чакат тези, които решат да направят гъби основата на своята диета. Всички гъби съдържат много антиоксиданти, калий, витамини и фибри. В допълнение, те са добър източник на витамин D, тиамин, рибофлавин, ниацин, витамин В6 и пантотенова киселина.

грейпфрут

Грейпфрут съдържа антиоксиданти, които понижават нивата на холестерола и подобряват дела на здравия холестерол в кръвта. Това е особено важно за хората, страдащи от исхемична болест на сърцето и заболявания на кръвообращението, за които повишеният холестерол е друг рисков фактор.

карфиол

Съгласно съдържанието на хранителните вещества, хранителните свойства и вкусовите качества, карфиолът превъзхожда всички други видове зеле. Той е по-богат от бялото зеле в съдържанието на протеини в 1,5-2 пъти, а аскорбиновата киселина 2-3 пъти. Хранителната стойност е свързана с високо съдържание на витамини С, В1, В2, В6, РР, А. В съцветието му има натрий, калий, калций, магнезий, фосфор, желязо.

чесън

Чесънът се бори срещу настинки и може да предотврати огнища на микробно развитие във всяка част на тялото ни. В допълнение, чесънът блокира производството на нитрозамини, стимулиращ растежа на раковите тумори, така че може да бъде полезен като средство за превенция на рака.

цвекло

Цвеклото е вашата лична енергоцентрала. Той е богат на желязо, фибри, фолиева киселина и калий. Цвеклото е мощен антиоксидант и ценна съставка, която може и трябва да се използва в ежедневното готвене.

Източник: Zdrave.to

  

Източник: petel.bg