Някои приветстват волунтаристичната семейна политика, други отказват да довеждат на

...
Някои приветстват волунтаристичната семейна политика, други отказват да довеждат на
Коментари Харесай

По-скоро бебета, отколкото имигранти - Унгария иска да насърчи раждаемостта

Някои приветстват волунтаристичната фамилна политика, други отхвърлят да довеждат на бял свят " бебета за Орбан " - Унгария се кани да предизвиква раждаемостта с данъчни преференции и ограничения в отбрана на обичайни полезности, възприемани нееднозначно.

Челна фигура в битката против имиграцията в Европа, унгарският министър председател Виктор Орбан държи и на ролята си в демографското възобновление на страната, застрашена от остаряване.

" Искаме маджарски деца. Да приемем миграцията ще значи за нас да капитулираме ", уточни той на 10 февруари в годишното си послание към нацията, обявявайки нов пакет от ограничения, окуражаващи двойките да основават деца.

С този " проект за дейности, ориентиран към отбрана на фамилията ", който добавя първите финансови облекчения, въведени през 2016 година, Унгария претендира за първото място в Европа по разноски за фамилна политика.

А казусът е незабавен: популацията на Унгария се топи от 1981 година насам и от 9,7 милиона през днешния ден може да се смали до 6 милиона през 2070 година, сочат локалните прогнози. Превърнала в управителен принцип отхвърли да приема мигранти, страната към този момент страда от изострен дефицит на работна ръка.

Продължавайки първата серия помощи за покупка на жилище от млади двойки, новите ограничения ускоряват темпото: дамите под 40, омъжени в първи брак, ще могат да аплайват за субсидиран заем от 10 млн. форинта (32 000 евро); майките на 4 деца ще бъдат напълно освободени от налог общ доход; държавното управление ще подкрепя многодетните фамилии в покупката на кола и дава обещание 21 000 места в детски ясли.

Увеличаваща се раждаемост

" С 10 милиона форинта двамата с моя другар може към този момент да помислим за личен апартамент, вместо да живеем при нашите ", радва се 24-годишната Нора Косеги, учителка и майка на малко момиченце.

" Искаме братче или сестричка за Юли. Сега ще си имаме две или дори три дечица, кой знае ", прибавя младата жена, която поддържа оповестените тласъци, наред с множеството унгарци.

Първите ограничения към този момент дават плод, твърди държавното управление: през 2010 година на една жена са се падали приблизително 1,25 деца, а през днешния ден този индикатор приближава междинното за Европа ниво от 1,6. Виктор Орбан, татко на пет деца, се стреми страната да прескочи летвата от 2,1 деца на жена, нужна за възпроизводство на нацията. През интервала от 2010 до 2017 година броят на подписаните бракове е повишен от 35 000 на 52 000.

Увеличаващата се раждаемост " се дължи по-скоро на излизането от икономическата рецесия ", връхлетяла Унгария след 2008 година, отбелязва специалист от Унгарската статистическа работа, поискал анонимност.

" Има по-важни проблеми, да вземем за пример емигриралите над 500 000 души от 2010 година досега, а в кратковременен проект - намалелият брой дами в продуктивна възраст ", прибавя той.

От офанзивата на кабинета Орбан ще се възползват най-много междинните и висшите пластове, които могат да купуват и да теглят заеми, до момента в който най-бедните и по-специално забележителната ромска общественост ще бъдат подценени.

Остава въпросът какъв брой са ефикасни тези ограничения, а също и запасите във връзка възможното им идейно наличие, " отразяващо прекомерно консервативни, обичайни настройки ", счита Доротя Сикра, социолог от Унгарската академия на науките.

Ами бащите?

Мерките са ориентирани към майките, без да се загатва ролята на бащите - това като че ли затваря дамите в границите на някаква " стратегия за възпроизвеждане ", акцентират критиците.

Ако семейство тегли заем от 32 000 евро, е планувано дългът да бъде анулиран напълно при раждане на трето дете.

След като бе огласена самодейността, в унгарските обществени мрежи плъзнаха карикатури с претекстове от " Историята на прислужницата " - ефирен сериал за утопичен свят, връхлетян от рецесия в раждаемостта, в който дамите, неизлезли от репродуктивната възраст, раждат по обвързване.

" Не желая да сътворявам деца за Виктор Орбан ", възмущава се пред Агенция Франс Прес 35-годишната Шаролта Секели.

" По-важни условия са качеството на държавното обучение и опазване на здравето, също и равнището на приходите ", прибавя неомъжената още журналистка.

" Този тип политика ще понижи независимостта, за която дамите са водили битка десетилетия наред ", разкритикува самодейността в Туитър шведската обществена министърка Аника Страндхел, съзряла в унгарския проект " отзив от 30-те години " на 20-и век. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР