Някои представители на птичия свят са способни на наистина невероятни

...
Някои представители на птичия свят са способни на наистина невероятни
Коментари Харесай

Къде си почиват птиците, когато летят над океана?

Някои представители на птичия свят са способни на в действителност невероятни подвизи - от 5-часово хвърчене без пърпорене на крила до неотслабващ полет в продължение на повече от 10 месеца. Цялото това време във въздуха обаче може да умори и най-опитния авиатор, тъй че къде си почиват птиците, когато летят над океана? Да видим…

За някои птици най-хубавата тактика е да не стопират въобще. Проучване от 2021 година преглежда пет типа, които летят на дълги дистанции по време на есенната си миграция, и открива, че тези реещи се типове, измежду които соколът друмник (Falco peregrinus) и скорецът (Pandion haliaetus), разчитат на постоянни ветрови условия за основаване на напредък, който им оказва помощ да пестят сила за дългите си пътувания.

" Доскоро се приемаше, че подемът е слаб или липсва над морската повърхнина. Ние демонстрираме, че това не е по този начин ", споделя водещият създател Елхам Нурани в изказване. " Вместо това откриваме, че мигриращите птици приспособяват маршрутите си на хвърчене, с цел да се възползват от най-хубавите условия на вятър и напредък, когато летят над морето. Това им оказва помощ да поддържат полета в продължение на стотици километри. "

По данни на Кралското общество за отбрана на птиците 2000 типа - или 20 % от общия брой на птиците в света – мигрират постоянно, въпреки че съгласно някои данни броят им е още по-голям. Докато някои птици, мигриращи над земя, си имат характерни места за прекъсване, които се употребяват от генерации, откривателите се натъкват на по-голям брой птици, в сравнение с са предполагали, които трансформират корабите в самобитни спирки за отмора.

В орнитологичната литература прекъсването на кораби се счита по-скоро за изключение, а доказателствата за това са нищожни, пишат създателите на публикация, оповестена в 2022 година Същите тези откриватели обаче организират океанографска акция в границите на Средиземно море и по време на 25-дневната си експедиция записват 13 разнообразни типа птици, които кацат на техния транспортен съд.

Екипът открива, че междинната дълготрайност на времето, през което птиците са спирали, е 42 минути. Те считат, че релативно късият интервал може да се изясни с неналичието на храна на кораба. Въпреки това екипът счита, че множеството птици са избрали да спрат, тъй като са били изправени пред неприятно време или са били в неприятно физическо положение и са имали потребност от отмора.

Като употребяват данните си за птиците, те пресмятат, че съвсем 4 милиона птици биха могли да употребяват корабите в централната част на Средиземно море като места за прекъсване, което допуска, че е належащо да се проведат повече проучвания за въздействието на морския трафик върху есенната миграция.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР