Някои празнуват, докато други тъгуват. Това е новата реалност за

...
Някои празнуват, докато други тъгуват. Това е новата реалност за
Коментари Харесай

Хаос в САЩ след решението за абортите: Какви са реакциите?

Някои честват, до момента в който други тъгуват. Това е новата действителност за една нация, разграничена от горчиви политически разделения.

Знаменателното решение на Върховния съд в Съединени американски щати да анулира съвсем 50-годишното конституционно право на дамата да приключи бременността си провокира доста спорни реакции измежду популацията.

Дръзкото консервативно болшинство на Върховния съд докара до голяма дестабилизация в Съединени американски щати.

Правото на аборт към този момент не съществува в някои консервативни щати. Още в петък след решението на Върховния съд доста дами не получиха шанса за аборт.

Щатът Уисконсин се върна към закон от 19 век, забраняващ абортите . Междувременно последната клиника за аборти в Южна Дакота се готви да се реалокира в Минесота.

По-либералните щати като Калифорния пък дават обещание да служат като убежища за дамите.

MAP: 23 states would ban abortion in a post-Roe America.
— NBC News (@NBCNews)
Сред прогресивните нараства страхът какво ще се случи по-нататък.

На Прайд фестивалите, извършени в Съединени американски щати през уикенда, породи мъчителният въпрос дали мъчно извоюваното право на еднополови бракове също ще бъде изложено на риск.

Нараства и несигурността по отношение на това по какъв начин решението ще повлияе на лекуването на фертилитета и даже банкет на контрацептиви .

Researchers have found that the rates of abortion are basically the same in countries where the procedure is broadly legal and those where it's banned.
— NPR (@NPR)
Предприятия пък към този момент създават проекти за компенсиране на чиновниците или разширение на здравното обезпечаване, което да покрива услуги за аборти отвън щатите .

Темата за аборта касае хората с всевъзможни политически убеждения. Много консерватори гледат на процедурата като на ликвидиране на неродено дете . Много други американци преглеждат решението на Върховния съд като жестоко нарушаване на човешките права, а точно способността на дамата да прави избор по отношение на личното си тяло .

Общественото мнение обаче е и постоянно в доста повече нюанси от черно-бялата действителност на политическия спор - изключително по отношение на това в кой миг от бременността би трябвало да се позволи абортът и при какви изключения би трябвало да той да бъде позволен.

LIVE UPDATES: Nationwide protests continue as supporters and opponents of abortion rights map their next moves.
— NBC News (@NBCNews)
Републиканските водачи към този момент се борят с това по какъв начин и дали ще помогат на дамите, които ще бъдат принудени да раждат деца, които може да не желаят - даже в случаи след обезчестяване и блудничество .

В най-малко половината от Съединените щати решението на Върховния съд дава обещание нови компликации за бедните американци и малцинствата , които в доста случаи не могат да си разрешат да пътуват, с цел да създадат аборт.

Водещите демократи обявиха, че ще се борят за правото на аборт, само че към момента не са подхванали ефикасен отговор.

В продължение на десетилетия борбата за преустановяване на абортите е централен сплотяващ въпрос в политиката на Републиканската партия. Сега обаче абортът се трансформира и в предизвикателство за ръководене .

Много известни персони реагираха отрицателно на решението в обществените мрежи.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън написа в своя Twitter акаунт:

"Това е печален ден за страната ни. Преди близо 50 години, "Роу против Уейд " беше решено. Днес Върховният съд на Съединените щати лиши конституционно право на американския народ. "

It's a sad day for the country.

Nearly 50 years ago, Roe vs. Wade was decided. Today, the Supreme Court of the United States expressly took away a constitutional right from the American people.

Personal freedoms are on the ballot this fall.
— Joe Biden (@JoeBiden)
Бившият президент на Съединени американски щати Барак Обама пък написа:

"Днес Върховният съд освен анулира съвсем 50-годишния казус, само че и отхвърли най-лично решение, което някой може да вземе, поради капризите на политиците и идеолозите – атакувайки главните свободи на милиони американци. "

Today, the Supreme Court not only reversed nearly 50 years of precedent, it relegated the most intensely personal decision someone can make to the whims of politicians and ideologues—attacking the essential freedoms of millions of Americans.
— Barack Obama (@BarackObama)
Бившата първа дама на Съединени американски щати и брачна половинка на Барак Обама, 44-ият президент на Съединени американски щати, Мишел Обама написа в Twitter:

„ От повече от месец знаехме, че този ден наближава, само че това не го прави по-малко унищожителен. Сърцето ми страда за хората в тази страна, които преди малко изгубиха главното си право да вземат осведомени решения по отношение на личните си тела. "

Мишел Обама прикани хората да се включат в групи, които се застъпват за правата на абортите. „ Това ужасяващо решение ще има опустошителни последствия и би трябвало да е сигнал за пробуждане, изключително на младежите, които ще понесат бремето му. "

My thoughts on the Supreme Court's decision to overturn Roe v. Wade.
— Michelle Obama (@MichelleObama)
Хилъри Клинтън, 67-ия държавен секретар на Съединени американски щати в първата администрация на президента Барак Обама, написа в своя Twitter акаунт:

"Повечето американци имат вяра, че решението да имат дете е едно от най-свещените решения и че такива решения би трябвало да останат сред пациентите и техните лекари. Днешното решение на Върховния съд е крачка обратно за правата на дамите и правата на индивида. "

Most Americans believe the decision to have a child is one of the most sacred decisions there is, and that such decisions should remain between patients and their doctors.

Today’s Supreme Court opinion will live in infamy as a step backward for women's rights and human rights.
— Hillary Clinton (@HillaryClinton)
Други известни персони, които показаха отвращение след решението на Върховния съд, са артистът Крис Еванс, певицата Лейди Гага, актрисата Рийз Уидърспун, артистът Джон Леджънд, певицата Пинк, артистът Дани де Вито и доста други.

На 24 юни Върховният съд на Съединени американски щати постави завършек на правото на аборт в решение, което унищожава половинвековната конституционна отбрана по един от най-спорните въпроси в американския политически живот.

Съдът, доминиран от Републиканската партия, анулира знаковото решение "Роу против Уейд " от 1973 година, което запазваше правото на дамите на аборт, и разгласи, че обособените щати могат сами да позволяват или не разрешават процедурата.

„ Конституцията не дава право на аборт; пълномощията за контролиране на абортите се връщат на народа и определените от него представители”, уточни съдът.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР