Някои политически лидери приветстват потенциалния пробив в борбата срещу COVID-19

...
Някои политически лидери приветстват потенциалния пробив в борбата срещу COVID-19
Коментари Харесай

Тест за COVID-19 с резултати след минути? Някои учени не са сигурни

Някои политически водачи приветстват евентуалния пробив в битката против COVID-19 с кръвни проби с просто убождане или взимане на секрет от носа, които могат да дефинират за минути дали някой е инфектиран или по-рано е бил инфектиран с вируса.

Подобни проби могат да разкрият същинския обсег на епидемията и да оказват помощ да се отделят здравите от болните. Но някои учени подлагат на подозрение точността им.

Възлагат се очаквания на два типа бързи проби: проби за антиген, които употребяват секрет от носа или гърлото, с цел да се открие вирусът, и тест за антитела, които търсят в кръвта признаци, че някой е бил инфектиран и е излекуван. Тези проби не доближават, а някои от тях са ненадеждни. " Пазарът изцяло полудя ", сподели през вчерашния ден испанският министър на опазването на здравето Салвадор Ия, оплакващ се от неналичието на защитни маски, средства за самостоятелна отбрана и бързи проби, " тъй като всеки желае тези произведения и желае да са качествени ".

Испанските управляващи през вчерашния ден изпратиха 9000 бързи антигенни теста, които бяха сметнати за ненадеждни, назад на производителя, който съгласно китайските управляващи не е имал лиценз за продажбата им. Британският министър председател Борис Джонсън тази седмица назова бързите проби " преломен миг " и сподели, че държавното управление му е поръчало 3.5 млн. от тях.

Англия се надява, че тестванията ще разрешат на хората, които са били инфектирани с COVID-19 и са оздравели, да се върнат на работа безвредно и със съзнанието, че са придобили имунитет, най-малко към този момент. Това може да облекчи икономическата карантина в страната и да върне здравните служащи, които са под карантина поради опасения, че може да са носители на вируса.

Много учени обаче са внимателни, като споделят, че не е ясно дали бързите проби обезпечават точни резултати. През последните няколко месеца по-голяма част от тестуването се извършваше от лекари, които мушкат нещо като огромен памучен тампон надълбоко в носа или гърлото на пациента, с цел да вземат проба от кафези, които съдържат живи вируси. Лабораторни учени извличат генетичен материал от вируса и вършат милиарди копия, с цел да получат задоволително количество от тях за компютрите да открият болестта. Получаването на резултати от време на време лишава няколко дни.

Бързите антигенни проби употребяват по-къси тампони, които самите пациенти могат да употребяват, с цел да вземат проби. Те наподобяват на бързите проби за грип, които могат да дадат резултати за по-малко от 15 минути. Тези проби

се концентрират върху антигените -

елементи от повърхността на вирусите, които карат тялото на инфектиран човек да стартира да създава антитела.

Здравните управляващи в Китай, Съединени американски щати и други страни предоставиха някои данни за процентите на неверните позитивни и на неверните негативни резултати за всевъзможни проби за ковид. Експертите се притесняват, че бързите проби може да са доста по-малко надеждни, в сравнение с отнемащите повече време способи. По-малката акуратност е причина за опасения по отношение на бързите проби за грип. Испански учени споделиха, че бързите проби за ковид, които са изследвали, са с по-малко от 30 % акуратност. По-утвърдените лабораторни проби са с акуратност близо 84 %.

Тези резултати " ще попречат на въвеждането им в практиката " съгласно отчет на Испанското сдружение за инфекциозни болести и клинична микробиология, който провокира безпокойствие в Испания и подтикна държавното управление да се откаже от 9000 антигенни проби.

Подобни въпроси съпътстват новите проби за антитела, които включват взимане на кръвни проби. Някои техни разновидности са описвани като проби с убождане на пръста, които могат да дават значима информация за минути. Тестовете за антитела са най-ценни като метод да се откри кой е бил инфектиран неотдавна, кой е построил имунитет към заболяването, а в случай че се вършат всеобщо, какъв брой надълбоко се е популяризирала болестта в дадена общественост. Подобни проби ще разрешат също на учените

да схванат по-добре какъв брой гибелен е коронавирусът за всички хора,

тъй като дават по-пълна картина за това какъв брой хора в миналото са били инфектирани, в диапазона от тези, които не са проявявали никакви признаци, до тези, които са умряли от заболяването. Резултатите ще оказват помощ също за създаване на ваксина.

Но доста неща към момента остават незнайни, в това число какъв брой време съществуват антителата и трае имунитетът, и на кого могат да се вършат кръвни проби. " Не разполагаме с всички отговори ", сподели доктор Робин Пател, ръководител на Американското сдружение за микробиология.

При множеството хора коронавирусът провокира леки или умерени признаци като тресчица и кашлица, които могат да отшумят за две-три седмици. При други, изключително по-възрастни и хора със съществуващи здравни проблеми, болестта може да премине в по-тежка форма, в това число пневмония и гибел. Повечето хора оздравяват.
Повече от 15 компании са уведомили Американската организация за надзор на храните и медикаментите (FDA), че са създали проби за антитела, заяви ведомството. На фирмите е позволено да стартират да популяризират тестванията в лечебни заведения и лекарски кабинети, при изискване че съдържат упътвания, в това число " Този тест не е тестван от FDA ".

В Испания управляващите вкараха бързите проби в приложимост първо в лечебните заведения и старческите домове, където опитите да се спре разпространяването на вируса са възпрепятствани от необятното разпространяване на болестта измежду здравните служащи. Появиха се очаквания за преобразяващия капацитет на тестванията, само че по-късно бяха ненапълно попарени във Англия. Шарън Пийкок, шеф на националния заразен отдел към Английската работа за публично здраве, сподели в сряда пред парламентарна комисия, че

тестванията ще са налични за закупуване в " близко бъдеще "

посредством " Амазон " за домашна приложимост или за осъществяване в аптеките. " Трябва да ги оценим в лаборатория, с цел да бъдем сигурни, тъй като това са напълно нови артикули ", сподели тя и посочи, че оценяването ще приключи тази седмица. Пийкок сподели, че " още милиони " са били поръчани с изключение на тези 3.5 милиона, които държавното управление към този момент е закупило.

Но ръководителят на британската здравна работа Крис Уити прикани към нерешителност. " Не считам, и желая ясно да го заявя, че това е нещо, което внезапно ще поръчваме по интернет идната седмица ", сподели Уити на конференция в сряда и добави: " Единственото нещо, което е по-лошо от неналичието на проби, са неприятните проби. Ако те са извънредно точни, ще измислим най-бързия метод да ги разпространим. Ако обаче не са точни, няма да пуснем в приложимост нито един от тях ", сподели той.

Говорителят на английския министър председател не можа да каже през вчерашния ден какъв брой е платила Англия за тестванията, които идват от няколко снабдители, или дали парите ще бъдат върнати, в случай че тестванията се окажат ненадеждни. Главният академик в Световната здравна организация (СЗО) доктор Сумия Сваминатан сподели, че по-широкото използване на тестванията ще помогне на здравните управляващи да откриват болестта при хора, които наподобяват здрави, само че може да са носители на вируса. " Знаем, че в случай че в действителност отидем и тестуваме всички в общността, ще открием хора, които се разхождат с вируса в носа си и въобще не се усещат заболели, това го знаем ", сподели в изявление доктор Сваминатан. СЗО счита, че множеството заразявания се случват сред хора, които към този момент демонстрират признаци, само че " към момента не излиза наяве " по какъв начин хората без признаци могат също да популяризират болестта, сподели тя. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1166)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР