Някои почести идват твърде късно, други - твърде рано. Други

...
Някои почести идват твърде късно, други - твърде рано. Други
Коментари Харесай

"Абисинската пролет" донесе на Абий "Нобел" за мир, но ще продължи ли

Някои почести идват прекомерно късно, други - прекомерно рано. Други пък заплашват да провалят напъните, които награждават.

Миналата седмица министър-председателят на Етиопия Абий Ахмед беше почетен с Нобеловата премия за мир поради " своята решителна самодейност да уреди граничния спор със прилежаща Еритрея " и поради започването на " значими промени, които дават вяра на доста жители за по-добър живот и по-светло бъдеще ", сподели Нобеловият комитет.

Откакто пристигна на власт през април 2018 година, Ахмед поведе Етиопия по път на обилни политически промени. Неговото държавно управление стартира доближаване с Еритрея след съвсем 20-годишна невъзможност, която някои определяха като положение на " нито война, нито мир ", след яростна война от 1998 до 2000 година и кротичък контракт. Той освободи десетки хиляди политически пандизчии, предложения още веднъж неразрешени политически партии и въоръжени групировки, извини се за нарушаванията на човешките права, анулира репресивните закони, стартира да отваря стопанската система и назначи дами на водещи постове в държавното управление.

Някой може да каже, че откогато Михаил Горбачов - различен притежател на Нобеловата премия за мир, вкара политиката на публичност в Съветския съюз в средата на 80-те години на ХХ век, никоя страна не е предприемала такива радикални промени. Но още доста неща би трябвало да се случат, преди Абий да може да извърши своите обещания, а съгласно елементарните етиопци неговите старания до момента са много с напрежение начинание.

През 1995 година в Етиопия бяха въведени федерализъм и многопартийни избори, само че едвам в този момент същинската народна власт наподобява мислима във втората по население страна в Африка. Дълго доминиралият Революционно-демократичен фронт на етиопския народ (РДФЕН), зародил като революционна марксистко-ленинска коалиция,

в никакъв случай не е възприемал изцяло правилата на демократичната народна власт,

които вкара в конституцията от 1995 г.; той всъщност управляваше страната посредством полуавторитарни средства. В продължение на доста години Фронтът за избавление на народа на Тигре (ФОНТ), който твърди, че съставлява ползите на народа на граничещия с Еритрея северен щат Тигре, към 6 % от популацията, всъщност беше монополизирал вземането на решения в ръководещата коалиция. С времето тази форма на ръководство на малцинството отблъсна народа оромо (над 34 % от населението) и народа амара (около 27 процента).

На изборите през 2005 година опозиционните партии се възползваха от националното неодобрение от РДФЕН. Но след това, откакто ръководещата партия въпреки всичко се разгласи за победител, а опозицията оспори това заявление, избухнаха митинги и държавното управление ги потуши. В последна сметка недоволството докара до митинги в цялата страна сред 2016 и 2018 година, при които младежи от оромо в частност упрекнаха държавното управление в липса на същинска представителност, присвояване на земя и репресии.

Големите демонстрации, при които бяха убити над 1000 души, а 20 хиляди бяха затворени, принудиха тогавашния министър-председател Хайлемариам Десален да подаде оставка през февруари 2018 година След като Абий, който е от народа оромо, зае поста през април, той съумя да вземе ръководството в свои ръце с поддръжката на партиите на оромо и амара в обединението РДФЕН. Той проповядва политическата философия на " медемер " - " събиране " или " сливане " на амарски, и предизвиква по-приобщаваща политическа просвета. Идеята частично е да се отиде оттатък федералната система на Етиопия, която е построена въз основа на етническите линии и през годините е вляла в политиката избрана партизанщина.

 Хиляди етиопци посрещат бойци на въоръжената формация Фронт за избавление на Оромо, която бе неразрешена в страната до предходната година, септември 2018 година
© Associated Press

Хиляди етиопци посрещат бойци на въоръжената формация Фронт за избавление на Оромо, която бе неразрешена в страната до предходната година, септември 2018 година

Абисинската пролет на Абий обаче в този момент навлиза в сериозен стадий. След неочакваното намаляване на политическия надзор и премахването на някои от властническите характерности на страната при неговото ръководство в страната още веднъж изникват потиснати етнически, политически и религиозни спорове. В резултат съгласно Световния отчет за вътрешното разселване сега към 2.9 млн. души са вътрешно разселени - най-голямата сходна численост за която и да е страна.

Самата коалиция РДФЕН към момента е разграничена въз основа на етнически линии. В някои елементи на Етиопия като югоизточния щат Сомали измененията в централното държавно управление водят до промени в районните държавни управления, а отдавнашните лоялисти от ФОНТ са сменени с поддръжници на Абий. В други региони обаче районните етнически партии, които са част от РДФЕН, уверено се съпротивляват, в частност в щатите Оромия и Амара. Подобни образци на опозиция отслабват федералното държавно управление и усложняват напъните му да успокои другите спорове или да реализира промени.

Също толкоз обезпокоително е, че централното държавно управление към този момент демонстрира признаци на оттегляне, откакто се сблъсква с тези провокации. Почти по същото време, когато предходната седмица беше разгласен носителят на Нобеловата премия за мир, полицията в Адис Абеба арестува стачкуващи при митинг, критикуващ общинската администрация. Съобщенията за тормоз над публицисти и продължаващите прекъсвания на интернет породиха страхове, че с цел да резервира контрола, държавното управление на Абий може да прибегне до властническите практики, които публично отхвърля.

Истинската инспекция за напредъка на Абий ще бъде през май 2020 година, когато са планувани идващите национални избори. Министър-председателят и споделящи неговите възгледи чиновници оповестиха проекти РДФЕН да бъде сменен от Етиопска партия на благоденствието,

която съгласно Абий ще бъде обединена национална партия,

а не коалиция на етнически партии. Редица етно-националистически придвижвания обаче евентуално ще влязат в яростно съревнование с нея, както и да се назова тя. Те включват групи като Фронта за избавление на Оромо и Националния фронт за избавление на Огаден, а също по-нови формирования като Националното придвижване на Амара.

А ФОНТ сигурно ще остане сериозен противник. Той може да е изгубил преобладаващата си позиция в етиопската политика след идването на Абий, само че към момента е нещо като определящ фактор за властта или най-малкото мощ, която пречи - и то тъкмо по въпросите, изтъкнати от Нобеловия комитет: мира с Еритрея и демократичната промяна в Етиопия.

През лятото на 2018 година Абий насочи предложение за мир до президента на Еритрея Исаяс Афеверки, като даде обещание абсолютно да върне територия под контрола на Етиопия, която приет от двете страни интернационален арбитражен съд даде на Еритрея през 2002 година Но това е по-лесно на думи, в сравнение с дело, частично тъй като тази земя е в Тигре, а районното държавно управление там към момента е следено от ФОНТ.

Истински мир с Еритрея може да бъде реализиран единствено в случай че бъде подписано тристранно съглашение сред националните държавни управления на Етиопия и Еритрея и районните управляващи в Тигре - това е авансово изискване за дефинитивно пробутване на границата. Но ФОНТ може да провали сходни старания, като съзнателно подхрани съществуващите етнически напрежения и провокира възходящо чувство измежду жителите на Тигре, че са употребявани като изкупителна жертва. Всъщност някои поданици на Тигре започнаха да приканват за разединение.

Периодът преди изборите през 2020 година ще бъде изпълнен с неустановеност, освен заради надълбоко вкорененото партийно съревнование и възходящата заплаха от етнически спор, само че и тъй като нужните структурни промени - на правосъдната система, която продължава да е политизирана, и на изборната комисия, не могат да бъдат изцяло осъществени преди гласуването следващата година. А в случай че се отиде на изборите, без да има подобаващи демократични институции и формален механизъм за надзор и баланс на управляващите, всичко може да се случи.

Абий се показва като фигура на смяната, обещавайки спокойно взаимно битие и завършек на властническите способи на ръководство. Той обаче още не е извършил нито едно от двете неща. Абий завоюва Нобеловата премия за мир; в този момент той би трябвало да я заслужи. /БТА

Повече за Абий четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР