Някои пластмасовите отпадъци могат да стоят незабелязани по плажовете в

...
Някои пластмасовите отпадъци могат да стоят незабелязани по плажовете в
Коментари Харесай

Пластмасовите отпадъци се превръщат в камъчета

Някои пластмасовите боклуци могат да стоят незабелязани по плажовете в целия свят, тъй като наподобяват на "скали и камъчета ", заяви в. "Дейли мейл ".

Учени откриха такива сиви камъчета по английския бряг и ги нарекоха "пиропластмаса ". Те се образуват от стопена твърда пластмаса или найлон, а по-късно водата и вятърът ги заоблят. Дупки в тях, направени от морски червеи, подсказват, че към този момент може да са влезнали и в хранителната верига.

Заради съединяване, с което се оцветява пластмасата, тези "камъчета " може да изпускат олово във водата, което е нездравословно за здравето. Открити са и следи от хром и цялостен набор химически добавки. Нивата на оловен хромат, употребен за придаване на жълт, червен или оранжев цвят, надвишават границата, въведена в Европейски Съюз през 2003 година, което демонстрира, че пиропластмасата е по-стара.

Учени от университета в Плимут са изследвали 165 части пластмасови скали и камъчета, открити по брега в Корнуол. Още 30 такива образци са открити в Оркни, Шотландия, в ирландското графство Кери, и северозападна Испания. Подобна пиропластмаса е открита и във Ванкувър, което демонстрира, че явлението не е районно.

"Възможно е да са необятно публикувани, само че липсва документи, тъй като наподобяват на естествени. Пиропластмасата би трябвало да има лична подредба под шапката на морските отпадъци. Тя е източник на фини замърсяващи частици, които се отделят механично и е евентуален източник на замърсяване за организмите ", прецизират учените.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР