Някои от предложените улици са засегнати частично от водния проект,

...
Някои от предложените улици са засегнати частично от водния проект,
Коментари Харесай

Пенчо Милков: С кредит от 12 милиона ще се асфалтират 28 улици в Русе

Някои от препоръчаните улици са наранени отчасти от водния план, разясни Милков на публично разискване

Обществено разискване събра русенци, най-вече ангажирани с разнообразни политически сили, с цел да чуят причините на кмета Пенчо Милков за тегленето на 12 млн.лв. заем за ремонт на улици в Русе. В рамките на два часа и половина Милков и неговият екип отговаряха на въпроси, свързани с инфраструктурата и положението ѝ, като се разясниха даже тематики като генералния проект на града и велоалеите, съобщи.

Пенчо Милков напомни, че община Русе и през тази година е отделила за поправки на улици и междублокови пространства 4,2 млн. лева, а през идната година парите ще бъдат най-малко в същия размер. Разчита се и на средства от страната, която през вчерашния ден отпусната първа сума от 3,2 млн.лв. за съответни четири улици – „ Плиска “, „ Доростол “, „ Тулча “ и „ Солун “.

„ Кредитът е нужен, въобще не е огромен и това основава една задоволително огромна сума средства, които ще ни разрешат в границите на година и половина уверено да променим средата, в която живеят хората. Ремонтираме улици, които се чакат от десетки години да бъдат ремонтирани. Те ще бъдат ремонтирани и със лични средства, с държавни средства и отчасти със средства от заема “, сподели Милков.

С заема ще се асфалтират 28 улици с обща повърхност 181 830 кв. м и ще се ремонтират тротоари с повърхност 32 204 кв.м. Ще бъде качена таблица с имената и карта на града с улиците, като към нея ще се прибавят и улиците, които са ремонтирани в годините обратно, с цел да може достоверно да се види положението на ремонтираната мрежа. „ И хората да видят, че действително с това, което предлагаме сега, се приключват стадии, стартирани доста преди този момент. Критериите за установяване на улиците са транспортната натовареност, вътрешнокварталната значителност на избрани улици, както и улици от централна градска част, които не можем да продължим да позволяваме да наподобяват в това положение “, изясни кметът.

Някои от препоръчаните улици са наранени отчасти от водния план, само че това са улици, за които в мандата на предходния кмет беше дадено, че ще бъдат асфалтирани. Това не е било направено поради началото на водния план. „ Това не е за ние да ги рехабилитираме след ВиК оператора, в противен случай, да се извърши нещо, което жителите чакат от години “, съобщи Милков.

Кметът напомни, че общината беше утвърдена през юли за 7,8 млн.лв. от Министерство на регионалното развитие, само че това са били средства за настоящи поправки на улици. Със промяната на държавното управление новото е избрало различен метод – не дава средства за настоящи поправки, и по тази причина цялото разпореждане за стотици общини е било анулирано. „ Настоящото министерство възприема негов метод, който е да се отпускат средства единствено за главен ремонт. Това изисква съществуването на капиталов план, а при нас е съществуване даже и позволение за градеж. Така че към този момент по новите условия на държавното управление се обезпечават тези 3,2 млн.лв. за тези улици, само че диалозите не престават и ще бъда неотстъпчив “, сподели кметът.

Той изясни, че десетки години ремонт е юридически по този начин – един-два блока тук, няколко улици там, и това може би е било задоволително. Според него в този момент е моментът да се ремонтира генерално, защото средствата от общински бюджет, от държавен бюджет и от заем основават една опция уверено да се промени средата. „ Ако изпуснем момента, тези средства ще се обезценят. Сумите, които след това ще ни трябват, ще са доста разнообразни. Затова моето решение е не да кретаме година по година с дребни поправки, а да създадем огромно преобразувание на града “, съобщи Пенчо Милков.

Кредитът ще бъде съревнование сред банките, които да предложат по-добри условия от тези, които общината ще предложи за утвърждение на Общинския съвет. Предложението е заемът да е за 12 млн. лева, като се върне за 10 години, с две години гратисен интервал – това значи в двете години, в които се работи, да не се възстановява. Лихвеният % ще бъде до 4 % над главния лихвен %, което поставя и някаква граница на повишаването.

„ За всички желая да кажа – и предходният заем на кмета преди мен, и актуалният взаимно даже не слагат безусловно никакво усложнение пред общината да ги обслужва. Настоящият бюджет след последната смяна през декември е 205 милиона лв. единствено за тази година. Ние аплайваме за 12 млн.лв., които да връщаме 10 години. Това за мен е просто помощ към опциите, които градът е мощен така и така има “, сподели още Пенчо Милков.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР