Някои от по-малките европейски страни начело с Люксембург направиха опит

Някои от по-малките европейски страни начело с Люксембург направиха опит ...

Малките страни в ЕС влизат в битка срещу реформа на финансовия надзор преди Brexit.


Някои от по-малките европейски страни начело с Люксембург направиха опит да блокират плана за засилване на контрола на европейските финансови регулатори върху мениджърите на финансови услуги преди Brexit, информира Ройтерс.

Планът има за цел да предотврати ситуация, при която след излизането на Великобритания от ЕС националните регулатори да могат да примамват с изгодни предложения финансовите компании от Лондон.Още по тематаОсновните проблеми пред ЕС - забавяне на икономиката и фрагментирана политика ЕЦБ ще има малко време за затягане на паричната си политикаЕврогрупата прие план срещу прането на пари

На заседанието на финансовите министри от ЕС, което се проведе във вторник в Брюксел, големи европейски страни, включително Франция, Германия, Италия и Испания, настояха реформата да бъде договорена преди европейските избори през май, съобщава БТА.

По-малки страни обаче, сред които Ирландия, Дания, Швеция и няколко източноевропейски държави, предложиха да се продължи само с малка част от реформата, която ще даде на европейския банков регулатор допълнителни, но ограничени правомощия в борбата с прането на пари в банковия сектор.

Според тях между членките на ЕС няма достатъчно единомислие, за да се продължи с по-широката реформа, която може да лиши националните регулатори от правото да предлагат на чуждестранни финансови компании специално разработени споразумения.

Германия, Франция, Италия, Испания, Холандия, Австрия, Словакия и Португалия твърдят, че са близо до сключване на споразумение за целия пакет, което е възможно да се случи преди май.

Европейският парламент, който трябва да одобри реформата, подкрепи целия пакет по-рано този месец и иска да започне преговори с европейските правителства по цялостната реформа.

Според Люксембург обаче няма възможност за постигане на цялостна сделка, тъй като противоречията между страните членки са твърде големи.

Малката страна, разположена между Франция и Германия, има най-големия в еврозоната сектор за управление на инвестиционни фондове с активи за близо 4,5 трлн. евро или два пъти по-големи от тези на Германия, сочат данни на Европейската централна банка. Ирландия е вторият по големина пазар в този сектор в ЕС.

Новите правила ще увеличат контрола на пазарния регулатор на ЕС върху мениджърите на финансови услуги, особено върху тези, чиито централи са в страни извън ЕС, каквато ще бъде Великобритания след Brexit.

Много фондови мениджъри в Люксембург имат централи в Лондон и ще се сблъскат с по-строг надзор, ако новите правила бъдат приети, посочва още БТА.

Източник: investor.bg