Някои от най-опасните химикали на Земята навлизат в хранителната верига

...
Някои от най-опасните химикали на Земята навлизат в хранителната верига
Коментари Харесай

Електронни отпадъци от Европа тровят хранителната верига в Гана

Някои от най-опасните химикали на Земята навлизат в хранителната верига в Гана от нелегално изхвърлени електронни боклуци, идващи от Европа.

Според нов отчет на две природозащитни организации, проследяващи изхвърлянето на електронни боклуци, яйца от бедняшкия квартал Agbogbloshie в столицата Акра, където жителите се занимават със събирането на метали от боклука, съдържат рискови равнища на диоксини и полихлорирани бифенили, наред с други нездравословни субстанции, оповестява английският в. " Гардиън ".

Изследователи от двете организации, Ipen и Basel Action Network, са анализирали яйца, снесени от отглеждани на независимост кокошки, които търсят храна в Agbogbloshie, където живеят към 80 000 души, които претърпяват най-вече посредством добиване и продажба на медни кабели и други метали от електронните боклуци.

Анализът е открил, че възрастен човек, който изяжда единствено едно яйце в бедняшкия квартал и прилежащото му сметище, ще надвиши 220 пъти нормите на Европейската организация за сигурност на храните за хлорирани диоксини. Други токсични химикали са установени в сходни тревожни концентрации, в това число полихлорирани бифенили и огнезащитни съединения. Диоксините, по-специално, са мощно увреждащи даже в дребни концентрации.

Докладът още веднъж акцентира проблемите при регулирането на прехвърлянето на токсични боклуци от Европа към африканските страни, в това число Гана, Танзания и Нигерия, което води до апели за по-строг надзор на рисковите боклуци според актуалната Стокхолмска спогодба.

Анализът на яйцата е бил осъществен от Basel Action Network, която е снабдила боклуци от Европа с монитори и ги е проследила до Гана и други страни.

Активистите приканват за по-стриктно използване на разпоредбите, уреждащи прехвърлянето на боклуци, съдържащи токсични химикали, с цел да се предотврати те да бъдат изпращани в страни без инфраструктура за безвредното им култивиране.

" Европа би трябвало да се бори с токсичните си електронни боклуци, вместо да ги насочва към разрастващи се страни, като Гана, където рисковите химикали замърсяват популацията (особено уязвимите) и околната среда, вследствие на неправилни дейности и съществуващи практики за изхвърляне ", акцентира Сам Аду-Куми от Агенцията за запазване на околната среда на Гана в отговор на констатациите.

" Африканските страни към този момент не би трябвало да се употребяват като бунище за електронни боклуци, защото ние нямаме софтуерния потенциал за справяне с отпадъците, съдържащи високи равнища на устойчиви органични замърсители ", настоя още той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР