Някои от най-големите звезди във футбола се отказаха от част

...
Някои от най-големите звезди във футбола се отказаха от част
Коментари Харесай

Футболистите в Южна Америка не приемат намаляване на заплатите

Някои от най-големите звезди във футбола се отхвърлиха от част от парите си, а в редица клубове из Европа се одобри концепцията за понижаване на заплатите, до момента в който отмине рецесията с ковид. В Южна Америка, където парите във футбола са много по-малко, играчите нямат желание да отстъпват и упорстват за цялостните си хонорари.

Спирането на футбола в Бразилия и Аржентина докара до уволнения и понижаване на заплати на чиновници. Преговори сред асоциацията на клубовете и съюза на играчите в Бразилия обаче към този момент не са резултатни. Сега капитаните на тимовете и управленията се пробват да стигнат до самостоятелни решения, а упованията са това да довед до правосъдни борби.

Най-голямата страна в Южна Америка към този момент видя гибелта на 240 души от пандемията с ковид. Стадион " Пакаембу " в Сао Пауло бе трансфорат в болница, където се пращат по-леки случай на болестта. Футболни мачове няма от две седмици.

João Doria and Bruno Covas visit Field Hospital at Pacaembu Stadium follow @jdoriajr @brunocovas @rsafllics https://t.co/MtQZqHgDKt #COVID19 via @fllics
— Fllics (@fllics) March 29, 2020
Първото предложение на клубовете от елита в Бразилия бе за понижаване на заплатите на играчите с 25% до края на рецесията. Шефовете и на най-богатите тимове се тормозят, че прекъсването на футбола ще изплаши рекламодателите и скоро ще се стигне до струпване на задължения.

Играчите обаче не отстъпват и желаеха намесата на локалната федерация, която към този момент не е взела присъединяване. От съюза на футболистите пък намекнаха, че биха приели футболистите да си вземат ваканциите по-рано.

Бивши играчи, ръководители и треньори споделят, че са въодушевени от Лионел Меси, който се раздели със 70% от заплатата си, с цел да помогне на Барселона да резервира чиновниците си. Но множеството футболисти не са склонни да последват образеца му.

" Не мисля, че има причина да се понижават заплатите. Спираме да играем, тъй като се постанова. Целият свят стопира ", разяснява Гийерме Арена от Атлетико Минейро. В неговия клуб към този момент оповестиха ще понижат заплатите с 25% на всички с изключение на на чиновници с ниски хонорари.

O presidente do Atlético Mineiro comentou sobre a redução de 25% do salário de jogadores e funcionários do Clube. Achou justo, torcedor?
Crédito: Rádio 98FM pic.twitter.com/9YCnY3i2Ha
— Esporte Interativo (de ) (@Esp_Interativo) March 30, 2020
В Аржентина водачът на съюза на играчите Серхио Марки разгласи, че " е фундаментално да запазим играчите на футболистите ". Според него изплащането на цялостните хонорари ще разреши на играчите и шампионата да бъдат възобновени " без някакъв спор, когато рецесията отмине ". " Някои ръководители търсят извинения или странични условия за тяхното неприятно ръководство ", добави Марки.

В страната има към 4000 футболисти, мъже и дами, с контракти. Марки съобщи, че парите за погашение на заплати са в наличност. Той добави, че 90% от клубовете в първа дивизия са получили парите си от малките екрани и рекламодатели.

Компаниите, които държат телевизионните права, оповестиха, че ще изплатят цялата сума за март, макар прекъсването на състезание по средата на месеца. До този миг аржентинските клубове не са намалявали заплати, а локалната федерация не е препоръчвала сходен ход.

Sergio Marchi rechaza que bajen los sueldos de los jugadores en el fútbol argentino por el coronavirus https://t.co/mYB1WZVL9W
— TodaPasion (@TodaPasion) March 30, 2020
Играчите в Колумбия също желаеха да си получат цялостните заплати, само че клубовете действаха бързо. Хагуарес приключи договорите на 13 футболисти, Милонариос понижи заплатите без доста диалози. В Санта Фе изправиха почитателите против играчите, като пуснаха анкета с въпроса дали би трябвало да бъдат понижени заплатите. 62% от последователите дадоха отговор с " да ".

Шефовете на футбола в страната желаеха от държавното управление да разшири икономическите ограничения и те да включват помощ на футболните клубове, с цел да няма банкрути.

" Не желаеме пари на данъкоплатците, с цел да се оправяме с финансовите усложнения. Искаме политики, които държавното управление към този момент направи за туризма и авиацията. Ние би трябвало да спрем изцяло и нямаме никакви доходи в този интервал ", разяснява Хорхе Енрике Велес, началник на локалната лига.

В Уругвай някои играчи към този момент се подредиха пред Бюрото на труда и желаят обезщетения. Част от клубовете, измежду които грандът Пенярол, приключи договорите на някои футболисти. В локалната федерация уволниха всички чиновниците, измежду които бе и селекционерът на националния тим Оскар Табарес.

 Уругвай уволни Оскар Табарес поради ковид

Перу е огромното изключение на Южна Америка. Играчи на Алианца Лима намерено предложиха да получават по-малко, с цел да може клубът да си разреши да задържи всички чиновници. Вратарят Леао Бутрон съобщи, че решението е било елементарно.

" Предложението пристигна от нас. Искахме да помогнем на клуба. Казаха ни, че към този момент не не належащо, само че не знаем до по кое време ще продължи това. Готови сме да го създадем. Можем да помогнем, в случай че има потребност от рискови ограничения ", показа Бутрон.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР