Някои от най-големите имена от света на киното, сред които

...
Някои от най-големите имена от света на киното, сред които
Коментари Харесай

Куентин Тарантино няма да е готов с "Имало едно време в Холивуд" за Кан

Някои от най-големите имена от света на киното, измежду които Терънс Малик, Кен Лоуч и Вернер Херцог, ще показват премиерно новите свои филми през май на Междунаордния кинофестивал в Кан (14 - 25 май), само че от Куентин Тарантино ще се вижда единствено отсъствието му, откакто той разгласи, че не е подготвен, съобщи " Гардиън ".

Изследването на Малик за австриеца Франц Йегерщетер, който намерено се опълчва на нацизма и отхвърля да взе участие във Втората международна война - A Hidden World, ще означи завръщането на режисьора за първи път в Кан, откакто през 2011 година завоюва там " Златна палма " с " Дървото на живота ".

Лентата на Лоуч Sorry We Missed You споделя историята на водач на доставки, който не съумява да обезпечи фамилията си, а Херцог пък ще показа новия си докумнтален филм Family Romance LLC.

Очакваният с извънредно огромен интерес нов филм на Тарантино " Имало едно време в Холивуд " с Леонардо ди Каприо, Брад Пит и Марго Роби в основните функции, няма да взе участие в Кан, откакто на конференцията по представянето на програмата бе оповестено, че режисьорът към момента работи по монтажа на кино лентата. Генералният пратеник на Кан Тиери Фремо добави, че решението на Тарантино да снима кино лентата си на 35мм лента значи и че постпродукцията няма да успее да хване крайните периоди на фестивала и евентуално ще направи премиерата си през юли.

Фремо разгласи и че различен доста обсъждан американски филм - научнофантастичният трилър Ad Astra с присъединяване на Брад Пит и режисиран от Джеймс Грей няма да е подготвен в точния момент. Същото е ситуацията и с новия филм на миналогодишния притежател на " Златна палма " Хироказу Коре-еда The Truth.

Сред другите огромни имена в програмата попадат двукратните носители на палмата, братята Дарден с тяхното проучване по тематиката за радикализацията " Ахмед ". Педро Алмодовар ще показа своя полуавтобиографичен филм " Болка и популярност " (Pain & Glory), а режисьорът на " Ейми " Асиф Кападия ще покаже своя нов документален филм за футболиста Диего Марадона.

Това са допълненията към към този момент оповестения откриващ филм на Джим Джармуш - зомби комедията " Мъртвите не умират " (The Dead Don’t Die), както и специфичната прожекция на биографичния филм за Елтън Джон " Рокетмен " (Rocketman) с режисьор Декстър Флечър, на която се чака да участва персонално изпълнителят.

През последните години фестивалът бе обект на остра рецензия поради обстоятелството, че не селектира задоволително дами режисьори и въпреки да имаше известно усъвършенстване в тази тенденция, в актуалната конкурсна стратегия към този момент има едвам четири кино лентата, режисирани от дами.

Може би най-позната измежду тях е Селин Скиама, която през 2014 година провокира интерес с кино лентата си Girlhood, а в този момент ще показа история за обич сред хомосексуални художничка и модел XVIII век зсъс заглавие Portrait of a Lady on Fire. Австрийката Джесика Хауснер, режисирала " Лурдес " през 2009 година, ще се състезава с научнофанстастичната драма " Малкият Джо " (Little Joe).

Повече филми с режисьори дами има в извънконкурсните стратегии, с което броят им в формалната селекция става става 13. Сред тях са продуцираният от Мартин Скорсезе Port Authority с режисьор Даниеле Лесовиц, както и мароканската драма " Адам " с режисьор Мариам Тузани, разказващ за вдовица, която приютява жена, която е на път да роди.

На конференцията Фремо добави и че екипът на фестивала е 50 на 50 дами и мъже, както и че от ден на ден дами заемат водещи позиции в администрацията на събитието.

Президентът на фестивала Пиере Лескюр съобщи, че постерът с снимка на починалата Анес Варда, която умря през март тази година, е бил основан, с цел да уважи " единствената жена режисьор от новата вълна ". " Тя бе икона на фестивала - постоянно ангажирана и отдадена... тя ни правеше щастливи до последните дни от своя живот ", добави той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР