Някои от най-големите хранителни компании - Mondelēz International, Nestlé, PepsiCo,

...
Някои от най-големите хранителни компании - Mondelēz International, Nestlé, PepsiCo,
Коментари Харесай

Хранителни гиганти въвеждат цветни етикети на стоките според състава им, вижте ги

Някои от най-големите хранителни компании - Mondelēz International, Nestlé, PepsiCo, The Coca-Cola Company и Unilever, потвърдиха проектите си за тестово въвеждане на Усъвършенствана система за етикетиране на хранителния състав с цветово шифроване (ENL) в определени страни от Европейски Съюз в непрестанно съдействие с държавите-членки на Европейски Съюз и съответните заинтригувани страни. Резултатите от тези проби в действително време ще подкрепят процеса на Европейски Съюз за оценка на опциите за хармонизирано етикиране в Европа, който беше стартиран на 23 април 2018 година на взаимно съвещание на Европейски Съюз за етикиране на хранителния състав върху опаковките.
ENL схемата е доброволна самодейност, отворена за всяка организация, която цели да подкрепи избора на по-здравословни храни посредством даване на опростена, лесна за схващане и съдържателна информация за хранителния състав на храните и напитките. ENL надгражда към този момент съществуващата в Европейски Съюз монохромна скица на целесъобразен дневен хранителен банкет, която е позната на над 500 млн. консуматори, като прибавя цветове към стойностите, които отразяват хранителното наличие на фактически употребявана порция1.
Предлаганият етикет ще даде на потребителите точна информация какво се съдържа в фактически употребяваната от тях порция храна. В отсъствието на общоевроейска формулировка за размер на порция, ENL фирмите потърсиха научна експертиза за създаването на надеждна методология за определянето на референтен размер на порция за храни и питиета в Европейски Съюз. ENL схемата е създадена по този начин, че да надгради това, което към този момент се употребява от потребителите, да е в сходство със законодателството на Европейски Съюз и да бъде използвана в целия Европейски Съюз.
Потребителят е преди всичко
ENL схемата беше създадена през миналата година, като през този интервал участващите компании се съветваха с научни специалисти и експерти по храненето, сътрудничиха си със страни-членки, неправителствени организации и други заинтригувани страни от обществеността, с цел да дават справедлива противоположна връзка. Преди всичко главен мотор за ENL бяха потребителските усещания. Първоначалното предложение породи вследствие на обстоятелството, че цветните етикети имат капацитета да усилят броя на хората, правещи здравословен избор с 18%, което води до 4% понижение на приема на калории.2
Наскоро беше извършено изследване за модела ENL, което обхвана 3500 потребителя в 7 страни-членки на Европейски Съюз. То докара до следните изводи:
- 8 от 10 потребителя считат, че ENL етикетът е елементарен за схващане и им оказва помощ да преценяват хранителния състав на храни или питиета, като им разрешава да създадат осведомен избор с един взор
- Има ясно желание за пъстър етикет по отношение на монохромнен етикет с целесъобразен дневен банкет
- Европейските консуматори като цяло избират етикиране „ на порция “ пред етикиране „ на 100g “, когато става въпрос за съпоставяне на наличие на хранителни субстанции на разнообразни артикули, употребявайки етикет с цветово шифроване
Докладът от изследването е оповестен на интернет страницата на ENL: https://evolvednutritionlabel.eu/ENL като принос към дебата в Европейски Съюз
Участващите компании приветстват обстоятелството, че на 23 април Европейската комисия организира многостранна среща за разискване на другите подходи за етикиране, по време на която ENL схемата беше показана дружно с други смеми за етикиране на хранителния състав. Компаниите правят оценка отворената и градивна противоположна връзка от тази платформа и се ангажират да дадат своя принос на идни срещи, оповестени от Европейската комисия. Участниците в ENL схемата твърдо имат вяра, че това ще разреши разговор към всички предлагани схеми за етикиране на хранителния състав в Европа и в последна сметка ще докара до по-координиран, общоевропейски метод за етикиране на хранителния състав върху опаковките.
Компаниите също по този начин приканват Европейската комисия да дефинира размери на порция, както се изисква в Регламента за даване на хранителна информация на потребителите. Към днешна дата в Европа няма стандартизирани или регламентирани размери за порция, макар че производителите на хранителни артикули към този момент дават на потребителите информация на порция. Хармонизацията в тази посока би осигурила изясненост за потребителите и сигурност за бизнеса. В отсъствието на общоевроейска формулировка за размер на порция, ENL фирмите потърсиха научната експертиза за създаването на надеждна методология за определянето на референтен размер на порция за храни и питиета в Европейски Съюз. Надяваме се, че Европейската комисия и многостранната платформа ще създадат обзор на постигнатия прогрес за установяване на размер на порция и ще разгласяват рекомендация навреме.
Тестове в поддръжка на европейския развой
Сътрудничеството на ENL фирмите със заинтригуваните страни, включително държавни институции, сподели отвореност към концепцията за тестване на въздействието на етикета върху потребителското схващане, осведоменост и държание.
Всяка компания в схемата може да комуникира настрана тестванията в определени страни-членки на Европейски Съюз, както и да събере и показа противоположна връзка за привършване на тестванията в сходство с конкурентното право на Европейски Съюз.
ENL етикетът ще стартира последователно да се появява на рафтовете на магазините до края на 2018 година, а фирмите чакат да съберат данни за потребителските усещания до края на 2020 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР