Някои от най-емблематичните ледници в света ще изчезнат до 2050

...
Някои от най-емблематичните ледници в света ще изчезнат до 2050
Коментари Харесай

Наследство в риск: Емблематични ледници ще изчезнат до 2050 г.

Някои от най-емблематичните ледници в света ще изчезнат до 2050 година, съгласно ново изследване на UNESCO в партньорство с Международния съюз за запазване на природата (IUCN), което сигнализира за ускореното размразяване в обектите на международното завещание.

Учените считат, че към момента е допустимо спасяването на останалите две трети, в случай че покачването на световните температури не надвишава 1,5°C. Според UNESCO това ще e най-голямото предизвикателство пред делегатите на COP27 – конференцията за климата, която стартира в Шарм Ел Шейх в неделя.

Петдесет глетчера са включени в Списъка на международното завещание на UNESCO. Те съставляват съвсем 10% от общата ледникова повърхност на Земята. Най-високият измежду тях е този до връх Еверест, най-дългият е в Аляска. В листата е и последният останал хладилник в Африка до вр. Килиманджаро.

Основният провинен е CO2

Мониторингът на двете организации сочи, че от 2000 година до момента ледници се отдръпват с ускорена скорост, в резултат на излъчванията на CO2, които покачват температурите. 58 милиарда т лед се топи всяка година – това е еквивалентът на потреблението на вода във Франция и Испания. Процесът е виновен за близо 5% от следеното повишаване на морското ниво. Най-застрашени са глетчерите в Африка, Азия, Европа, Латинска Америка, Северна Америка и Океания.

Призив за деяние

„ Този ​​доклад е апел за деяние. Само бързото понижаване на излъчванията на CO2 може да избави ледниците и изключителното биоразнообразие, което зависи от тях. COP27 ще има решаваща роля за намирането на решения на този проблем. UNESCO е решена да поддържа страните в преследването на тази цел “, акцентира генералният ѝ шеф Одри Азуле.  

Световната организация за обучение и просвета прикани за основаването на нов интернационален фонд за наблюдаване и запазване на ледниците, който би подкрепил проучвания, би насърчавал мрежи за продан на информация сред всички заинтригувани страни и би ползвал ограничения за ранно предизвестие и понижаване на риска от бедствия.

Несигурно бъдеще

Половината от човечеството зависи директно или непряко от ледниците като източник на вода за битови потребности, земеделие и сила. Те са стълбове на биоразнообразието, захранващи доста екосистеми.

„ Когато ледниците се топят бързо, милиони хора са изправени пред дефицит на вода и нараснал риск от естествени бедствия, като наводнения, а други милиони могат да бъдат изместени от произлизащото от това повишение на морското ниво “, сподели генералният шеф на Международния съюз за запазване на природата (IUCN) доктор Бруно Оберле. Според него оповестеният през днешния ден отчет акцентира „ незабавната нужда от понижаване на излъчванията на парникови газове и вложение в решения, които ще смекчат следствията от изменението на климата и ще разрешат на хората да се приспособяват по-добре към въздействието му “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР