Някои от най-богатите европейски залежи на ценни метали в Европа

...
Някои от най-богатите европейски залежи на ценни метали в Европа
Коментари Харесай

Новите златни мини на Европа: Сметищата за коли и електроника

Някои от най-богатите европейски находища на скъпи метали в Европа се намират не къде да е, а в сметищата на Стария континент. Суровините в тях включват разнообразни скъпи субстанции - от злато в смарт телефоните до кобалт в батериите за електрически коли.

Изхвърлените транспортни средства, остарели акумулатори, компютри, хладилници и други електронни и електрически съдържат в себе си материали на стойност милиарди евро.

Една нова база данни: urbanmineplatform.eu, следи и предвижда потоците от материали в 30 европейски страни, проследявайки пътя им от продажбата до сметището.

" Това е една крачка напред в посока кръговата стопанска система ", сподели Паджел Лерой, координатор на плана и началник на " ОЕЕО Форум " - организация с нестопанска цел в Брюксел, която предизвиква преработването на боклуци от електронно и електрическо съоръжение. Там даже приказват за " сметищно миньорство " - извличане на скъпи първични материали от отпадъците.

Скоро всеки европейски жител ще има по към 250 кг електроника, съгласно оценка на Организация на обединените нации. Това е количество, 3,5 пъти по-голямо от междинното тегло на възрастен човек. Наред с това на всеки европеец ще се падат приблизително по 17 кг акумулатори и съвсем 600 кг коли. Всичко това дава обещание растеж на електронните боклуци, надлежно и на скъпите първични материали, които сметищата крият.

Пропорциите на скъпите метали ще се трансформират с развиването на другите софтуерни трендове. С повишаването на продажбите електрическите коли ще се трансфорат в възходящ източник на материали като неодим, литий и кобалт през идващите години. С особена мощ това ще важи за Норвегия, Франция, Германия, Англия и Холандия - страните, където електрическите автомобили най-рано навлязоха на пазара.

Подобни трендове на изменение на " сметищното миньорство " не са непознати. Отпадъчната мед, откривана в старовремските тв приемници и монитори с електронно-лъчева тръба, доближи своя пик в Европа през 2011 година и от този момент насам внезапно понижа поради прекосяването към тв приемници с плосък екран и компютри. Източноевропейските народи обаче към момента могат да бъдат " извор " на такава мед, споделят откривателите. Така е, тъй като страните в района са изостанали в прехода към плоски екрани. Те от своя страна пък съдържат други скъпи материали като индий.

Проблем за връщането на всички тези скъпи първични материали в стопанската система остава бързият ритъм на софтуерното развиване. Бързите промени обезсърчават вложенията в рециклирани системи и в така наречен " сметищно миньорство ". Това, което може да бъде доста скъпо в този момент, може да не коства нищо единствено след няколко години, изясняват експертите.

Източник: GreenTech.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР