Някои от нас държат да си осигурят всичко необходимо за

...
Някои от нас държат да си осигурят всичко необходимо за
Коментари Харесай

КЗП: Внмавайте с летните стоки, които купувате


Някои от нас държат да си обезпечат всичко належащо за морето още преди да тръгнат на почивката. Включително и банските костюми или надуваемите продукти за плажа от вида на дюшеци, седалки за корабоплаване, лодки и прочие Други пък разчитат да си ги закупят, когато дойдат на мястото, където ще отдъхват. Независимо от това по кое време и от кое място ще се снабдим с тези такъми, би трябвало наложително да обърнем внимание на някои съществени моменти, свързани с сигурността. Кои са те – разкриват специалистите на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП).

ДЕТСКИ БАНСКИ КОСТЮМИ

Банските за деца – наложително без връзки със свободни краища

Детските бански за малчугани до 7-годишна възраст никога не би трябвало да имат връзки, които да се завързват зад врата, на гърба или кръста. Развързването им изключително във водата може да сътвори животозастрашаващи опасности и да докара до съществени произшествия. Избирайте такива модели, чиито връзки са надеждно закрепени и в двата края към главната част на банския.

Дребните приложения – атрактивни, само че несигурни

Не рискувайте сигурността на банския костюм единствено поради красивия му външен тип. Всякакви декорации от вида на пайети и копчета върху него крият заплаха от задушаване при поглъщането им от най-малките. Нека банският бъде изчистен от сходни детайли.

СУВЕНИРИТЕ С АТРАКТИВНИ ФОРМИ

В магазинчетата, изключително през дейните туристически сезони, могат да бъдат открити всевъзможни причудливи сувенири и предмети, които сами по себе си не съставляват заплаха и могат прелестно да разнообразят пространството към нас по време на почивката ни. Но не е изключено в ръцете на децата част от тези произведения да се трансфорат в „ бомба със закъснител ”. Това да вземем за пример, са разнообразни дребни фенерчета или лазерни показалки със светлини в друг цвят, които при ориентиране против очите могат да увредят зрението.

НАДУВАЕМИ АРТИКУЛИ

Кой е производителят и има ли знак със стандарта за сигурност?

Това е първото и най-важно нещо, за което би трябвало да се поинтересувате. Цитирането на европейския стандарт за сигурност, както и на името или комерсиалната марка на производителя, вносителя или доставчика дават по-голяма гаранция за надеждността на продукта.

Проверете за остри ръбове

Не подценявайте обстоятелството, че острите ръбове, където се съединят обособените елементи на изделието или ъглите на надуваемите предмети могат да причинят пострадване при триенето на тялото с тях във водата.

Всякакви щифтове са рискови!

Наличието на щифтове в краищата на регулиращи шнурове по дюшеците или поясите да вземем за пример, основават евентуален риск от пострадване.

Клапаните за въздух би трябвало да са сигурни и прибрани

Запушалките за надуването на изделието не би трябвало да пропущат въздух, защото в противоположен случай може да се стигне до ненадейно намаляване и поглъщане. В никакъв случай те не следва да стърчат повече от 5 мм над повърхността на изделието, когато то е надуто. Много е значимо от позиция на сигурността всички въздушни кухини да са изцяло надути.

Информирайте се за каква възраст и тегло е предопределен продуктът!

За задачата погледнете предупредителните надписи върху изделието. Те съдържат тази значима информация, както и рекомендацията продуктът да не се употребява от консуматори отвън избрания диапазон за тегло или възраст, в плитки води, разбиващи се талази или вани. Важно е родителите да бъдат изключително деликатни даже тогава, когато става дума за изцяло безвредни надуваеми предмети. Децата никога не трябва да бъдат оставяни без контрол, даже когато са снабдени с такива помощни средства, защото те единствено ги улесняват при напредването им във водата, само че не подсигуряват изцяло сигурността им.

Предпочитайте ярките цветове!

Искрящите и наситени цветове на надуваемите предмети ги вършат по-лесно забележими във водата, което дава опция за по-бърза реакция. В случай, че за къс интервал детето остане отвън зрителния надзор на родителя, той бързо да може да разпознава местонахождението му преди да се е стигнало до някакъв сериозен случай.

Председателят на КЗП Димитър Маргаритов предлага преди да закупим някои от тези артикули, да създадем информация в поддържания на интернет страницата на институцията указател на всички неразрешени рискови артикули, с цел да се уверим дали определеното от нас не попада там. Той поучава даже при минимум подозрение да се подава незабавно сигнал. Когато потребителят закупи потвърдено рискова стока, има правото да си върне парите от търговеца. Има право и на обезщетение за вреди.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР