Някои от кризите, пред които е изправен светът и следователно

...
Някои от кризите, пред които е изправен светът и следователно
Коментари Харесай

Три кризи заплашват да взривят 2022 г.

Някои от рецесиите, пред които е изправен светът и затова френското председателство на Европейския съюз през 2022 година към този момент станаха ясни. Първaта - иранският нуклеарен проблем - не е наложително да попада в заглавията. И въпреки всичко заплашва Близкия изток с същинска гражданска война, написа Изабел Ласер за френския Le Figaro.

След избирането на ултраконсервативен президент през юни 2021 година, Техеран се отхвърли от договарянията и усили в пъти нарушаванията на JCPOA - съглашението, реализирано с интернационалната общественост през юли 2015 година за закъснение на похода му към атомната бомба. Обогатяването на уран беше тласнато към равнища, неразрешени от интернационалната общественост - 20% и 60%. Изградени са нови центрофужни каскади за произвеждане на 90% обогатен уран - последната стъпка в програмата за обогатяване. Иран също по този начин се зае с производството на железен уран, предопределен за изработката на снаряди. " Иранците реализираха необратим прогрес в обогатяването ", споделя посланик, осведомен с въпроса. Затварянето на границите за инспектори от Международната организация за атомна сила (МААЕ), международният нуклеарен служител на реда, остави интернационалната общественост " сляпа " за част от програмата. Докато напредват на техническо равнище, иранците саботират договарянията. Те се върнаха във Виена в края на ноември под натиска на интернационалната общественост, откакто заличиха 90% от напредъка, който беше мъчно реализиран напролет. Преди да излезем в коледна почивка до края на декември.
свързани новини2584на 31.12.2021
Те направиха всичко допустимо, с цел да не се стигне до договаряния. Но европейците, които договарят яростно с Иран от 2003 година и постоянно се изправят против американската " бездейност ", в този момент са притиснати до стената. Те имат единствено няколко дни, може би няколко седмици, преди да би трябвало публично да схванат, че Иранското нуклеарно съглашение (JCPOA) е изцяло изпразнено от наличие заради иранските нарушавания и към този момент е остаряло. Повечето специалисти са съгласни, че Иран ще разполага с задоволително делящ се материал до няколко седмици, с цел да може да сътвори нуклеарно оръжие, когато водачите му решат. " В един миг ще би трябвало да вземем политическо решение. Продължаваме ли или не? Този миг настъпи ", продължава дипломатическият източник.

За да спасят дипломацията, някои пледират за облекчение на условията, един тип JCPOA с отстъпка, което би разрешило да се завоюват няколко спомагателни месеца. " В Израел имаме възприятието, че Европа и Съединените щати желаят съглашение толкоз доста, че ще разрешат на иранците да протакат договарянията за неопределен срок, с цел да не ги пресечен напълно ", изяснява израелски източник.

Останалите към този момент плануват вероятните последствия от оповестения срив на договарянията, протестиран прочее от израелците. Нови наказания против шиитски Иран. Задействането на механизма " snapback ", който планува връщане на случая в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Военна намеса, която може да бъде провокирана от Израел и която през днешния ден никой не знае дали ще бъде подкрепена от Съединените щати и Европа. Или появяването на нуклеарен Иран, който ще предизвика нова рецесия с разпространяването в района и ще подтикне сунитските сили, по-специално Саудитска Арабия и Турция, да се въоръжат с нуклеарната бомба.

Втората рецесия, заплашваща Европа, колкото повече наближава 2022 година, идва от Русия. След като ускори натиска посредством скупчване на повече от 100 000 бойци покрай Украйна и индиректно заплаши Киев с по-нататъшна военна интервенция, Русия най-сетне разгласи края на своите гранични учения. За момента... Защото даже и с връщането на съветските бойци в казармите, военните системи, конфигурирани към Украйна, остават и към момента заплашват суверенитета на страната, откъсната от Крим от 2014 година Тази рецесия чака единствено да бъде задействана още веднъж. Например, в случай че договарянията, планувани за началото на януари сред Москва и Вашингтон за НАТО и " сигурността " на Русия, се провалят...

Зад тези две рецесии, които чакат януари в засада, се крие различен фундаментален залог: доверието в западния свят, неговата воля да пази своите съдружници по света и да ускори или не своята визия за интернационалните правила, която планува по-специално, че една страна не би трябвало да трансформира непознати граници със мощ. Неотдавнашната демонстрация на експанзия от страна на Русия по границите на Украйна разреши на Владимир Путин да наложи желязната си прегръдка по своята завладяваща тематика - " разширението " на НАТО на изток. На 17 декември той сподели листата си с " условия " към американците, имплицитната цена, която би трябвало да бъде платена в подмяна на отхвърли му да нахлуе в Украйна: завършек на всяко ново участие на страна от района в Алианса, отвод от военни учения в страните от някогашния Съюз на съветските социалистически републики, изтеглянето на силите на НАТО от Централна и Източна Европа, както и от балтийските страни...

За Украйна, която от ден на ден упорства за интеграцията си в Атлантическия алианс и Европейския съюз, това значи неутралитет, който на процедура ще я върне назад в орбитата на Москва. Владимир Путин, който счита, че разпадането на Съветския съюз е " най-голямата геополитическа злополука на 20-ти век ", не престава, откакто пое властта, да се пробва да го възвърне отчасти, по-специално посредством нахлуване на два от неговите демократични съседа - Грузия и Украйна. Днес той се пробва да накара Съединените щати да признаят линията, която той желае да откри към бившето руско пространство. " Всички разновидности ще бъдат прегледани, в случай че НАТО откаже да разисква гаранции за сигурност ", предизвести съветският министър на защитата Сергей Шойгу.

За шефа на Кремъл в този момент е най-подходящият миг да се опита да наложи своите стратегически претенции на " свободния свят ", нещо като нова Ялта, която той има намерение да предложи на президента на Съединени американски щати. След Барак Обама и Доналд Тръмп, Джо Байдън удостовери желанието си да се отдръпна от Европа и Близкия изток, с цел да концентрира всички американски сили в Индо-Тихоокеанския район, с цел да се бори с китайското въздействие там. Изтеглянето от Ирак и по-късно доста безредното евакуиране от Афганистан се четат в Москва като белег на уязвимост от страна на Съединените щати. Като зелена светлина, дадена от Белия дом за строителството на газопровода " Северен поток 2 ", което съперниците му считат за " капитулация ". Европейският политически календар също се смята за удобен за Москва. Европа е разграничена по съвсем всички тематики, Ангела Меркел я няма, Емануел Макрон е в предизборна акция. Въпросът в никакъв случай не е бил задаван толкоз остро: има ли Западът към момента волята да пази съдружниците си и да стопира съперниците си?

Тестът за американската преданост безспорно ще бъде едно от огромните провокации на 2022 година, както за Русия, по този начин и във връзка с иранската нуклеарна рецесия. Този тест ще бъде значим и за третото барутно буре, което заплашва идващите месеци - спора сред Китай и Тайван. Китай, който като Москва деликатно следи реакциите или по-скоро нереакциите на Съединените щати при огромните международни рецесии, усилва дипломатическия и боен напън към Тайван, което предлага на властническия модел на Пекин демократична опция, непоносима за китайската войска длъжностни лица. Въпреки това, до момента в който главните западни страни ясно дадоха да се разбере, че не са подготвени да изпратят войски, с цел да предотвратят ново навлизане в Украйна, суверенитетът на Тайван постоянно е бил обсъждан като алена линия във Вашингтон. И измежду демократите, и измежду републиканците.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР