Някои от хората, отказали се от екскурзия за Фестивала на

...
Някои от хората, отказали се от екскурзия за Фестивала на
Коментари Харесай

Хотелите пълни за Великден, туроператор от Бургас заговори за отлив на туристи за Турция

Някои от хората, отказали се от екскурзия за Фестивала на лалетата в Истанбул, споделяли, че се тормозят поради земетресенията

Земетресенията и високите цени отхвърлят българите да пътуват до Турция. Това демонстрират данни на туроператори. Отливът на туристи е към 30% - 40% за дестинации като Истанбул, Мармарис, Кушадасъ, Бодрум. 

Пред NovaNews туроператорът Димитър Костадинов удостовери, че съществува отлив, който евентуално се дължи на земетресението и икономическата рецесия. 

" Всички хотели в Турция тази година са сред 20 и 30% по-скъпи по отношение на предходната. За турските курорти е желателно да се направи регистрация ноември или декември, тъй като тогава хотелите имат най-хубави условия - 10-15% отстъпка. Отливът в моята организация, която предлага пътувания до Кушадасъ, Мармарис и Дидим, е 30% ", посочи той.

По думите му сериозен отлив има за Фестивала на лалетата в Истанбул. " Миналите години сме имали до 5 рейса за датите на фестивала, сега има доста огромен спад. Земетресението е един от факторите, също така и вдигнатите цени в Турция, въпреки че остава много по-евтино в сравнение с у нас ”, посочи Костадинов. 

“Много повече еднодневни екскурзии сме имали предишните години, тук спадът също е доста огромен. Големите тапи на Малко Търново са огромен проблем при отиване в Турция и рейсовете чакат наедно с огромните коли. Някои хора се записват в последния миг, тъй като считат, че цените ще паднат поради незаетите места ", добави той.

“Имали сме случаи по 4-5 часа чакаме на границата. Заради това се постанова да се преструктурира екскурзията, като се избират местата за посещаване, които са най-желани. Иначе еднодневната екскурзия би трябвало да стане двудневна “, изясни туроператорът. 

„ Ако преди една отмора с двойна стая в Кушадасъ е била от 490 до 570 лв. на човек, в този момент е 680-700 лв.. Това е огромен растеж “, сподели още той.

Директорът на Института за оценки и разбори в туризма проф. Румен Драганов пък сподели пред Нова телевизия, че цените за Великден стартират от 195 лв. и завършват на 3950 лв. за семейство. Поскъпването е със 17,5% приблизително, пресметна той.

320 хиляди българи потеглят на път за Великден. Това предвиждат от Института за разбори и оценки в туризма. Пакетите за отмора тази година ще са с сред 15 и 30% по-скъпи, демонстрират офертите на туроператорите и хотелиерите. Въпреки това от сектора регистрират растеж в търсенето и в резервациите.

Най-голямо е търсенето в хотелите до морето и в планините, както и в спа хотелите. Хората, които отиват в чужбина, избират Гърция, Турция, както и огромните европейски столици

Туроператорите и хотелиерите, които оферират пакети за Великден, регистрират фрапантен растеж в резервациите. Хотелите и чартърите за доста от дестинациите са цялостни. 

Интересът е висок тази година и местата попревършват към този момент, сподели туроператорът Димитър Балтов.

Бърза информация в онлайн платформите за резервации демонстрира, че опциите за опазване на хотелски стаи и къщи за посетители за пролетните празници са съвсем изчерпани, а свободни места рядко се намират, споделя водещият на рубриката „ На твоя страна “ Жоро Георгиев.

„ Около 3950 са местата за настаняване, които са в търсачките. Около 400 обекта към този момент са изцяло запълнени, а всички остани са сред 70 и 90 %, продадени “, съобщи проф. Румен Драганов. 

Цената на пакета за три нощувки със закуски с двойна стая, т.е. за двама индивида е към 1000 лв., сподели шефът на хотел в Сандански Георги Митрев. 

Нормално е да има растеж спрямо предходната година, разяснява той. 

Оказва се, че почивката за семейство с две деца за този Великден ще коства приблизително към 1000 лв.. 
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР