Някои от българските големи промишлени потребители на газ да получават

...
Някои от българските големи промишлени потребители на газ да получават
Коментари Харесай

Български предприятия да получават газ директно от Азербайджан обсъдиха Радев и Алиев

Някои от българските огромни промишлени консуматори на газ да получават синьо гориво непосредствено от Азербайджан в подмяна на съдействие с близки до техния профил азерски компании. Това са разискали президентът Румен Радев и азербайджанският му сътрудник Илхам Алиев на среща в София.

Постъпило е и предложение от междусистемните газови оператори на България, Румъния, Унгария и Словакия да транзитират спомагателните количества газ, за които Азербайджан се контракти с Европейската комисия по-рано тази година.

" Искам със удовлетворение да споделя обстоятелството, че интензивният разговор на високо и най-високо равнище през последните години издигна нашите връзки до равнище на стратегическо партньорство. Азербайджан е мечтан, предпочитан и благонадежден сътрудник. ", посочи Румен Радев.



Българският държавен глава акцентира, че, която ще бъде пусната в употреба на следващия ден, дава стратегическо измерение на съдействието сред двете страни.

" Тя е значима освен за нашата страна, само че и за района на Централна, Западна и Южна Европа. Това трансформира уверено енергийната карта на Европа. Надхвърля надалеч измеренията на един инфраструктурен обект, тъй като е катализатор на разгръщането на капацитета на икономическото съдействие в нашия район. Тази връзка затвърждава нашето стратегическо партньорство и е резултат от поетия отпреди десетилетие ангажимент от страна на господин Алиев и желая да му благодаря, че си удържа на думата. ", съобщи Радев.

Предложението за пренос на газ към Западна Европа през България, Румъния, Унгария и Словакия, ще е тематика и на утрешните диалози на високо равнище с останалите водачи, които идват в София за откриването на интерконектора. Сред тях са ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, президентът на Република Сърбия Александър Вучич, президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, министър-председателят на Република Гърция Кириакос Мицотакис и министър-председателят на Румъния Николае Чука.



Президентът на Азербайджан Илхам Алиев увери, че ще се подхващат спомагателни ограничения в региона на енергийната сигурност и дефинира стартирането в употреба на интерконектора с Гърция като събитие от историческо значение.

" Днес обсъдихме доставките на спомагателни количества и размери. Може да прецените значимостта да ускорим доставките за нашите сътрудници. Сега е по-важно от всеки път да действаме бързо. През годините Азербайджан се е потвърдил като експортьор на газ, в този момент продължаваме с доставките и се потвърждаваме за следващ път. ", посочи Алиев.



Илхам Алиев е на двудневно публично посещаване в България по покана на президента Румен Радев. Той беше посрещнат от българския държавен глава с публична гала пред храм-паметника „ Св. Александър Невски “, по време на която националният химн на България бе съпроводен от 21 топовни артилерийски салюта в чест на азербайджанския държавен глава.

Алиев постави венец пред Паметника на Незнайния боец.



Тази година се навършват три десетилетия от установяването на дипломатически връзки сред България и Азербайджан. На 1 октомври президентът Илхам Алиев ще взе участие в церемонията по въвеждане в комерсиална употреба на междусистемната газова връзка Гърция-България, която ще се състои в зала 3 на НДК.

В рамките визитата си у нас президентът на Азербайджан Илхам Алиев ще се срещне и със служебния министър председател Гълъб Донев.


Последвайте ни във и
Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР