Някои оприличават тази холивудска надпревара за успешни роли, награди и

...
Някои оприличават тази холивудска надпревара за успешни роли, награди и
Коментари Харесай

Холивуд никога не бе виждал такова нещо: Най-голямата вражда в историята, с кулминация на наградите "Оскар"

Някои оприличават тази холивудска конкуренция за сполучливи функции, награди и мъже, за титанична (и продължителна) за времето си. В навечерието на обилната и най-очаквана гала по разпределяне на награди, тези на филмовата академия на Съединени американски щати, ви връщаме няколко десетилетия обратно, с цел да ви разкажем за враждата сред две от най-легендарните и известни актриси за своето време.

Те са Бети Дейвис и Джоан Крофорд, които " кръстосват шпаги " в продължение на години, а кулминационната точка идва точно по време на премиите " Оскар " през 1963 година

Кога стартира всичко

Eдин звезден бракоразвод, засенчил кино премиера - това е първата бримка в връзките сред тогава младите актриси Бети и Джоан.

Крофорд стартира да гради кариера малко преди Бети. Първата изява на Джоан е през 1925 година, а Дейвис се открива в Лос Анджелис през 30-те години. Крофорд, която е по-голяма с няколко години от Бети, е към този момент известна актриса. Първият обществен миг, когато двете са сложени в типичната за Холивуд конкуренция сред дами, е когато Джоан афишира, че се развежда през 1933 година Тогава на огромен екран излиза комедията Ex Lady с присъединяване на Бети. Това, което го прави по-специален за Дейвис е, че за първи път името й е поместено на челно място над надписа на " Уорнър брос ".

От компанията пропагандатор възнамеряват огромна акция за разпространение на лентата с присъединяване на Дейвис, само че всичко бързо отшумява. Разводът на Крофорд гръмва в пресата в деня на премиерата.

Филмът на Бети Дейвис получава напълно дребна колонка, до момента в който Джоан няколко страници.

Комедията на Дейвис бързо излиза и от киносалоните. Минава една седмица, когато лентата стопира да бъде въртяна.

Така, написа сп. " Харпърс базар " стартира огромната конкуренция.

Не се минава доста, с цел да настъпи различен, този път доста по-явен, раздор в връзките сред двете диви на Холивуд.
 Джоан Крофорд и Франхот Тон Джоан Крофорд и Франхот Тон Източник: Getty Images/Guliver
Джоан се омъжва за повторно. Мъжът се споделя Франхот Тон, артист, в който е влюбена Дейвис и освен това - Бети си партнира с него в новия тогава филм " Опасно ".

" Никога няма да простя на Крофорд за случилото се ", сподели Дейвис в изявление през 1987 година

Бети сама признава в изявление, че Тон бил бясно влюбен в Джоан, когато се прибирал на снимачната, а цялата му риза била обсипана с алено червило.

" Влюбих се във Франхот професионално и персонално. Всичко в него е елегантно... от името му, до маниерите ", споделя в изявление Крофорд.

Джоан добавя, че Тон е уважавал и харесвал доста Бети, само че напълно и единствено като актриса, а не като жена. За " Опасно " Бети печели премия " Оскар ", само че тя по този начин и не не помни за постъпката на Джоан.

Като във всяка женска кавга, с изключение на мъже, от време на време може да бъде забъркана и една... рокля.

В нощта, когато Дейвис печели " Оскар " в категория " Най-добра актриса " за " Опасно ", тя не чака, че ще се прибере със статуетка в ръце.

Ето за какво на церемонията Бети се появява облечена семпло, в най-обикновена рокля, която се се оказва остарял костюм. Дейвис, която постоянно е казвала, че за нея е по-важно по какъв начин и какво играе, а не модата, получава нова " плесница " от постоянно елегантната Крофорд.

Тя се обръща към Бети с думите:

" Скъпа Бети, каква прелестна работническа престилка ".



Сагата обаче се заплита още повече през 1945 година. Джоан " събира останките " на Бети. Иначе казано - Крофорд приема отхвърлените от Бети кино функции.

В този случай става дума за кино лентата " Милдред Пиърс ", който става като визитна картичка за Джоан. Нещо повече - тя получава първата си премия " Оскар ". Но скъпи читатели, като една същинска дива, каквато е Джоан до края на живота си, тя не участва на церемонията. Приема влиятелната премия в дома си и по-точно - в леглото, напомня сп. " Харпърс базар ".

Две години по-късно Джоан още веднъж се възползва от роля, отхвърлена от Дейвис - филмът е Possessed, а за ролята си получава номинация за " Оскар ".

Играта загрубява през 1952 година

Бети Дейвис се явява на прослушване за нова роля за кино лентата " Звездата ". Любопитното е, че сюжетът е писан от близката другарка на Джоан Катрин Алберт.

Взаимоотношенията сред двете ненадейно се разпадат. Дейвис получава основната роля. Тя играе застаряваща суетна актриса, която се бори по всевъзможен метод да " заблести " още веднъж измежду по-младите си сътрудници.

Слуховете в тогавашните холивудски ежедневници са, че Дейвис в действителност играе Джоан, която към този момент изпитва усложнения да намира функции.
 Джоан Крофорд Джоан Крофорд Източник: Getty Images/Guliver
" Дръж приятелите си близо, а враговете си още по-близо " - фраза, която несъмнено важи за двете актриси.

Годината е 1962. Джоан и Бети не са към този момент измежду най-младите и красиви актриси в Холивуд. Старлетки като Монро, Тейлър и други получават бързо и елементарно функции.

Крофорд попада на книгата " Какво се случи с Бейби Джейн ".

Тя бързо взема решение, че това ще бъде идната й роля. Трилър, който ще я върне на старите позиции в Холивуд. Но тя желае освен това - не тя да бъде в основната роля, а Бети Дейвис.

Крофорд играе немощната сестра на Бейби Джейн (Бети Дейвис), която като млада била известна и доста влиятелна актриса. Бейби Джейн е злокобен облик, тя тормози сестра си Бланш (Крофорд). Режисьор на лентата е Робърт Олдрич.

Камерата стартира работа, тъй като Бети се съгласява.
 Бети Дейвис Бети Дейвис Източник: Getty Images/Guliver
По време на фотосите на кино лентата се случват и най-големите " подиуми " сред Бети и Джоан.

Тогава двете, изправени една против друга освен пред камерата, демонстрират на какво са способни. Подли намеци, конфигуриране на хора от екипа и куп други номера, които двете актриси си спретват.

В някои от сцените с принуждение, Крофорд е желала Дейвис да има дубльорка, тъй като се тормозила, че е можело да я нарани в действителност. Нещо сходно в последна сметка се случва.

В една от околните подиуми сред двете актриси, когато Крофорд би трябвало да бъде просната на пода, Бети я рита в главата. Един от тези ритници, след няколко пробни подиуми, се оказва изцяло действителен, а съгласно Джоан, много мощен.

Джоан обаче си го връща доста скоро.

Дейвис е имала болки в гърба, знаейки за това Крофорд взема решение, че за една от сцените, в които Бети би трябвало да влачи по пода Джоан, тя ще постави под облеклата си спомагателни тежести. Така няколко пъти снимат една и съща сцена, тъй като Бети не може да дърпа Крофорд.

Финалният стадий - кулминационната точка в раздора на премиите " Оскар " през 1963 година
 Джоан Крофорд театралничи с останалите печеливши от звездната вечер през 1963 година Джоан Крофорд театралничи с останалите печеливши от звездната вечер през 1963 година Източник: Getty Images/Guliver
Филмът излиза на екран, след доста пречки. Успехът му е замайващ, а двете актриси, въпреки и враждуващи, се любуват на постигнатото, само че не за дълго.

Когато афишират номинациите за " Оскар ", Бети Дейвис се оказва измежду номинираните в категория " Най-добра женска роля " за кино лентата с Крофорд, която не получава номинация за поддържаща роля.

Войната сред актрисите се ускорява. Крофорд взема решение да работи.

Тя стартира да популяризира клюки за Бети месеци преди церемонията. Желанието й е да саботира колежката си. Джоан съумява освен да очерни Дейвис, която е любимец за премията, само че и си урежда поява в публиката, само че и на сцената по време на премиите.

Джоан предлага на уредниците точно тя да бъде тази, която да вземе премията за най-хубава актриса, от името на печелившата. Тогава тя схваща, че Ан Банкрофт, номинирана в същата категория като Бети, няма да участва на церемонията.

Перфектният миг за Крофорд.

Тя се подготвя деликатно. Тоалетът е ослепителен, прическата идеална, гримът - съвършен.

След дейната акция на Крофорд против Бети, предстоящото се случва. Тя не печели премията, статуетката отива при Ан Банкрофт, която е грижливо призната на сцената от Джоан.
 Бети Дейвис Бети Дейвис Източник: Getty Images/Guliver
Двете актриси вършат опит да снимат още един филм дружно, основан още веднъж по книга, само че номерата по време на снимачния развой не прекъсват.

Джоан постоянно отсъства от фотоси. Тя даже инсценира, че е доста болна и постъпва в болница. Проблемът на Джоан тогава е, че Бети може да я засенчи още веднъж.

Играта този път се обръща против Джоан, която е уволнена от продукцията, а нейното място е заето от друга холивудска легенда - Оливия де Хавиланд.

Въпреки дългите години на очевидна омраза, двете актриси от златните години на Холивуд са споделяли, че се възхищават една на друга за гения и триумфите в специалността.

Джоан постоянно е твърдяла, че Бети е превъзходна актриса, която е научила доста и от театъра. Бети от своя страна е подчертавала, че Крофорд има необикновен магнетизъм на екран.

Тяхната епична омраза докара до мини поредицата Feud ( " Свада " ), в която през 2017 година визамат присъединяване Сюзан Сарандън (Бети Дейвис), Джесика Ланг (Джоан Крофорд) и Катрин Зита Джоунс (Оливия де Хавиланд).

Сериите жънат огромен триумф измежду феновете и печелят две награди " Еми ".

Източник: Vesti.bg.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР