Някои наричат Елина Гаранча новата Калас. Сравнение, което сами можем

...
Някои наричат Елина Гаранча новата Калас. Сравнение, което сами можем
Коментари Харесай

Новата Мария Калас - Елина Гаранча с концерт у нас

Някои назовават Елина Гаранча новата Калас. Сравнение, което сами можем да създадем на първия й концерт в София на 23 септември в зала 1 на НДК. Според критиците приликата на Гаранча с именитата Мария Калас несъмнено не е по физически признаци, тя се отнася за нейния характер, тъй като двете диви имат една и съща ефирна персоналност и пристрастеност, която излъчват с всяка клетка на тялото си. Това се усеща и в невероятните им гласове.
Красивата Елина е родена в музикално семейство в Рига, Латвия. Учила е в Латвийската музикална академия, където учител е нейната майка. Печели интернационалния конкурс за артисти “Мириам Хелин ” през 1999, а през 2001 е финалист в влиятелния “BBC Cardiff Singer of the World Competition ”.
За малко време Гаранча се утвърждава като една от най-големите в света на операта с присъединяване си в основните функции на доста влиятелни подиуми и осъществяванията си с най-хубавите симфонични оркестри. Ревюто на вестник “Ню Йорк Таймс ” след нейн концерт в Метрополитън опера е красноречиво: “Тя пее с благосъстояние на звука, безпогрешно чувство за нюанса и подтекста на фразата и примамлива страст. Единици са гласовете, толкоз прелестни като нейния: равен, като съвършен инструмент, богат, само че без да натежава, с висоти, които влияят, без да са допълнително ”.

Славата идва при Елина Гаранча, когато тя е доста млада и хубостта й грее върху елегантните фотоси на албумите й. Само на 37 години тя написа първата си автобиография, а на въпроса за какво го прави толкоз млада дивата дава отговор, че желае да покаже на новото потомство, че да те отхвърлят и все пак да се бориш настойчиво за фантазията си е дълга борба и не се случват чудеса. Изисква твърдоглав труд, кураж и гений. Решена е да напише автобиография и на 60 години, с цел да съпостави личните си гледни точки в този момент и тогава.
Красивият глас на Елина звучи освен в огромните оперни театри. От 2005 година тя е актьор на Deutsche Gramophone. Албумите ѝ печелят възторженостите на рецензията и феновете на оперното изкуство. Те ѝ носят ECHO Klassik award – за “Romantique ” през 2012 и за “Meditation ” през 2015. Албумът на Елина Гаранча „ Revive ” от 2016 е единомислещо окуражителен от рецензията: “Вълнуващ диск, с обилие от луксозно качество. “ (The Telegraph). Дивата демонстрира цялата си пристрастеност и любовта си към латино културата в посления и албум “Sol y vida ”, излязъл единствено преди няколко месеца.
Истинска привилегия за българската аудитория е, че огромна звезда от ранга на Елина Гаранча откри място за София в наситената си стратегия, която за новия сезон включва концерти в оперите във Виена, Париж, Амстердам и Ню Йорк. Несъмнено това е висока оценка и за Софийска филхармония, по чиято покана Гаранча гостува у нас. Програмата й за концерта включва обичани оперни арии на Верди, Пучини и Чилеа, както и песни на Гардел, Гасталдон и други. Концертът ще дирижира английския диригент Карел Мария Чичон, сътрудник на Елина на сцената и в живота. Семейството се радва на благополучен брак и две дъщери.
Билетите за концерта на Елина Гаранча и Софийската филхармония са на цени от 60 до 150 лева и са налични в Билетен център НДК, касата на зала „ България “, мрежата на Ивентим и Ипей.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР