Някои млади родители решават да набавят колкото се може повече

...
Някои млади родители решават да набавят колкото се може повече
Коментари Харесай

Ако искате децата ви да бъдат успешни, говорете с тях по следния начин

Някои млади родители вземат решение да набират колкото се може повече информация за възпитанието от книги, търсят препоръки от другари и черпят познания от интернет. Други разчитат на инстинктите си и вършат това, което усещат, че е вярно. В края на краищата всеки желае да отгледа едно в действителност сполучливо дете.

Съществуват голям брой способи, по които можем да поддържаме, учим и окуражаваме нашите деца. Когато става дума за метода, по който приказваме с тях, дали култивираме един разрастващ се метод на мислене или подобен, който е закрепено, пита LifeHack?

Често разликата сред двете е много дребна. И в двата случая похвалата играе роля, само че при едната обстановка се слага акцент върху процеса на образование, до момента в който другата е закрепена върху крайния резултат от него.

Развиващият се метод на мислене култивира у детето пристрастеност към ученето. Тук концепцията за неуспех на процедура не съществува. Точно противоположното е при закрепения – детето изпитва непрекъсната жадност за утвърждение и в случай че не извърши дадена задача, възприема обстановката като неуспех.

Примери за постоянно срещани изречения, свързани с закрепения и развиващия се метод на мислене

При развиващия се метод на мислене акцентът пада върху качествата на децата, а не върху това какъв брой умни и интелигентни са. Ето няколко постоянно срещани изречения, които демонстрират разликите сред двата метода на мислене.

Фиксиран – „ Отговори вярно, отлично. Толкова си умен/умна! “

Развиващ се – „ Отговори вярно, отлично. Работи старателно, с цел да го схванеш и съумя! “

Фиксиран – „ Завърши пъзела толкоз бързо. Наистина те бива в тези неща, отлично! “

Развиващ се: „ Браво! Защо не пробваш малко по-предизвикателен пъзел? Мисля, че ще се оправиш. “

Защо разрастващото се мислене е толкоз значимо?

То основно за окуражаването на детето, за неговата убеденост и в края на краищата – за бъдещите му триумфи. Когато то се пробва да разбере нещо за първи път, мислите му не са обвързани с това какъв брой добре се оправя със задачата или какъв брой мъдро е. По-важното в тази ситуация е да разбере, че тук не става дума за „ всичко или нищо “. Напротив – детето има безграничен брой благоприятни условия да опитва още веднъж и още веднъж.

Всичко е обвързвано с култивирането на възприятие на самоценност у детето. По този метод то няма да се плаши от неуспеха и ще бъде по-уверено, когато се заема с нови задания.

Д-р Каръл Дуек – водещ откривател в тази област – организира любопитен опит върху група седмокласници, които стартират учебната година с идентични резултати от тестванията. В рамките на две години обаче се вижда една забележителна разлика в оценките сред тези, които са класифицирани с разрастващ се метод на мислене и тези с закрепен.

Оказва се, че децата с закрепен метод на мислене имат много по-различни цели – те заобикалят задания, които могат да изкарат слабите им страни нескрито. Тези с разрастващ се метод на мислене пък имат вяра, че интелигентността може да бъде развита и надлежно научават нови неща на всякаква цена.

Кога би трябвало да започнете да всявате у детето си развиващият се метод на мислене?

Изследванията демонстрират, че в никакъв случай не е прекомерно рано да окуражавате разрастващ се метод на мислене у детето. Повечето подрастващи имат точно сходна настройка, само че нашите мнения им оказват голямо въздействие и трансформират метода им на мислене във закрепен. Като родители ние сме склонни да хвалим децата си, само че от време на време не осъзнаваме по какъв начин те възприемат нашите думи.

Очевидно най-добре е да започнете да окуражавате развиващия се метод на мислене в мига, в който детето стартира да схваща и приказва. Това обаче не значи, че няма вяра и за по-големите. При тях нормално се среща композиция от разрастващ се и закрепен метод на мислене. Един родител обаче може да окуражава развиващия се, като сортира думите си деликатно, поддържа детето и го зарежда с оптимизъм.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР