Някои материали в саудитското консулство в Истанбул, където преди две

...
Някои материали в саудитското консулство в Истанбул, където преди две
Коментари Харесай

Открити са токсични материали в саудитското консулство в Истанбул

Някои материали в саудитското консулство в Истанбул, където преди две седмици изчезна саудитският публицист Джамал Хашоги, са пребоядисани, съобщи през днешния ден турският президент Реджеп Тайип Ердоган, представен от Ройтерс.

Ердоган уточни това, откакто турската полиция влезе през вчерашния ден за първи път в консулството и извърши обиск, траял девет часа. Президентът добави, че полицията изследва съществуване на токсични материали в постройката на дипломатическата задача.

Обискират саудитското консулство в Истанбул

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се надява колкото се може по-скоро да бъде реализиран безапелационен резултат в следствието на изгубването на саудитския публицист.

Турски представители обявиха през вчерашния ден пред Ройтерс, че имат аудиозапис, който демонстрира, че саудитският публицист

Джамал Хашоги е бил погубен в саудитското консулство в Истанбул

и че са споделили доказателствата с страни, измежду които Саудитска Арабия и Съединени американски щати.

Моята вяра е, че можем да стигнем до изводи, които ще ни дадат колкото се може по-скоро разумно мнение, защото следствието изследва доста неща като токсичи материали и тези материали, които са били отстранени като са били пребоядисани, уточни Ердоган пред кореспонденти в Анкара.

Саудитска Арабия отхвърля да има каквато и да било роля в изгубването на Хашоги.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи през днешния ден, че Турция "не е получила самопризнание " от Саудитска Арабия по отношение на изгубването на Хашоги, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Хашоги е в неопределеност от 2 октомври, откогато влезнал в саудитското консулство в Истанбул, с цел да получи документи за идната си сватба. Турските управляващи и годеницата му обявиха, че той по този начин и не е излязъл от постройката. Има съмнения, че Хашоги, сериозно надъхан към властта в Рияд и пишещ най-много за в. "Вашингтон пост ", може да е бил погубен.

Защо казусът Хашоги ще има съществени геополитически последствия

Ние би трябвало да разберем какво се е случило с този човек. Засега не сме получили никакви самопризнания или информации от саудитската страна по този въпрос, сподели Чавушоглу, разяснявайки изказване на американската телевизия Си Ен Ен, че управляващите в Саудитска Арабия се готвят да създадат самопризнание за гибелта на журналиста.

Putting the Jamal Khashogg murder & treatment of other critical journalists in the context of a free press @daoudkuttab @globeandmail pic.twitter.com/HoytZwR5uz
— Patricia Hughes (@phughes9112) October 16, 2018
Турските представители ще разширят следствието си за изгубването на Хашоги, като включат в него и резиденцията на саудитския консул и някои коли, сподели също Чавушоглу, представен от Ройтерс.

Междувременно американският държавен секретар Майк Помпейо се срещна през днешния ден в Рияд със саудитския крал Салман в опит да се хвърли светлина по случая с изгубването на Хашоги, съобщи сътрудник на Франс прес.
 Майк Помпейо и крал Салман Майк Помпейо и крал Салман
Срещата траяла едвам 20-ина минути. След нея държавният секретар стартира диалози със саудитския престолонаследник, принц Мохамед бин Салман, против който сътрудничилия на в. "Вашингтон пост " Хашоги отправял рецензии.

Помпейо беше изпратен незабавно в Рияд от президента Тръмп, който желае цялостно изясняване на случилото се със саудитския публицист.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР