Някои животни, като гущерите, някои риби и саламандрите, са известни

...
Някои животни, като гущерите, някои риби и саламандрите, са известни
Коментари Харесай

Възстановяваме хрущялите си, както гущерът – опашката си

Някои животни, като гущерите, някои риби и саламандрите, са известни с това, че някак съумяват да регенерират елементи от загубен крак, да вземем за пример опашката. Всеки, който знае за тази дарба, скрито си е мечтал и ние хората да можем да си възвръщаме изгубени елементи от телата. Е, става известно, че на процедура притежаваме тази дарба, въпреки и много по-ограничена.

Учените провели проучване, при което открили възрастта на хрущялите в три стави - тазобедрената, колянната и на глезена. Те разкрили, че хрущялът на тазобедрената става е най-стар, този на колянната става е на междинна възраст, а най-млад е хрущялът в глезена.

Тази възраст демонстрира с каква скорост се възобновяват тези хрущяли. И ни демонстрират за какво интервенциите на тазобедрената и колянната става са по-тежки, възобновяване е по-бавно и постоянно се развива артрит. Същевременно това не е по този начин при контузиите на глезена.
 Снимка 447803

Изследователите открили още, че повода за това са молекули, наречени микроРНК. Същите се откриват и при упоменатите към този момент животни, способни на регенерация. Тези молекули са в по-голямо количество в глезена, на второ място в колянната става и минимум е количеството им в тазобедрената. Също по този начин, те работят по-активно по повърхността на хрущяла, в сравнение с във вътрешността му.

Учените се надяват да схванат кои са всички фактори, нужни за регенерацията, и да употребяват тези микроРНК за създаването на лекарство, което да подкрепи оздравителния развой при контузии на ставите до цялостно излекуване. Те считат, че това е фундаментален развой, който не визира единствено хрущялите, а всички тъкани. Разбира се, за постигането на всичко това са нужни още време и още проучвания.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР