Някои животни и птици са се научили да печелят от

...
Някои животни и птици са се научили да печелят от
Коментари Харесай

Как дивите животни използват човека в своя полза

Някои животни и птици са се научили да печелят от съжителството с хората. Едни се обръщат към нас за отбрана и храна, други незабелязано крадат или даже вземат участие в прям обир. За най-находчивите и нахални наши по-малки братя, написа РИА Новости.
Хранене за непозната сметка
Морските лъвове, тюлени и пеликани на Галапагоските острови всяка заран чакат отварянето на рибен пазар в дребното градче Пуерто Айора на остров Санта Крус. Според законите на Еквадор, притежател на островите и резервата, ситуиран върху тях, животните даже не могат да бъдат пипани - в противоположен случай има огромна санкция.
Затова животните и птиците свободно се разхождат сред сергиите с риба и, в случай че продавачът се разсее, сигурно ще откраднат нещо. Пеликаните са изключително пъргави, макар че даже гущерите от време на време не остават без плячка, добавя БГНЕС.
Вярно е, че тази акомодация има и друга страна. Според изследване на английски биолози, при морските лъвове в Галапагос, заради непрекъснатия контакт с индивида, или по-скоро заради неговите микроби, имунитетът им е измършавял. Слоят подкожна мастна тъкан при морските бозайници, които не се опасяват от хората, е доста по-тънък от този на по-дивите им събратя. Това значи, че имунната система би трябвало да се оправя с непознати патогени, главният източник на които са хората и домашните любимци. Допълнителна тежест за имунитета би понижила фрапантно броя им в гладни времена. Но рибният пазар на остров Санта Круз ги избавя от апетит.
В условия на див капитализъм
Дългоопашатите макаци (Macaca fascicularis), живеещи в Бали наоколо до индуисткия храм Улувату, не чакат на милостта на индивида, а работят. Те ограбват туристите, които идват да видят храма, а по-късно разменят откраднатите неща за бисквитки и плодове.
Най-често макаците крадат очила (55 % от случаите), шапки и обувки (около 24%). По предписание в деяние влизат възрастните и подрастващите екземпляри. Въпреки че от време на време в кражбите се включват и женските. Обикновено, крадейки непозната движимост, маймуните седят наоколо и чакат някой да им предложи в подмяна лакомство. Неядливите продукти не се одобряват за замяна.
Според зоолозите, от четирите групи маймуни, живеещи в покрайнините на Улувату, най-бандитски са две общности, живеещи в непосредствена непосредственост до хората. Тези макаци ограбват по-често и има повече участници в набезите.
Грижа за мечките
Поради непосредствената непосредственост до хората, при кафявите мечки (Ursus arctos) се следи нараснало раждане на поколение. Скандинавските зоолози са забелязали, че през последните десетилетия мечките, дружно с дребните, постоянно се намират покрай обитаеми места. Както се оказва, те пазят дребните от набези от самци.
При кафявите мечки бащите не вземат участие в развъждането на поколение. Освен това, постоянно по време на размножителния интервал мечоците убиват дребните, с цел да се чифтосват с майка им. Това е постоянно срещана процедура измежду дивите животни. Но фактът, че мечките се заселват покрай човешки жилища - приблизително на разстояние 783 метра, от време на време по-близо - е доста необикновен. След сезона на чифтосване майките дружно с дребните още веднъж се пробват да стоят надалеч от хората.
Така от 2005 до 2012 година в Швеция са снабдени с GPS нашийници 19 диви женски Ursus arctos. Всички те сполучливо са отгледали поколение. При 11 женски мечки, живеещи по демодиран метод и заобикаляйки човешките селища, дребните са починали.
Рационални щъркели
Белите щъркели (Ciconia ciconia), които постоянно са предпочитали да зимуват покрай индивида, съкратяват миграционния маршрут или даже отхвърлят да летят. Причината е елементарна: животът наоколо до хората икономисва силата им и покачва оцеляването им.
Международен екип от учени изследва миграцията на 62 птици от осем популации, живеещи в Армения, Гърция, Полша, Русия, Испания, Германия, Тунис и Узбекистан. Анализ на данните демонстрира, че птиците, които са родени в Полша, Русия и Гърция, са летели най-далеч - към Южна Африка. Гнездящи в Армения щъркели са стигнали до Арабския полуостров, а техните родственици от Испания, Тунис и Германия - до Сахара.
В същото време някои от птиците не са достигнали пустинята, считана за обичайно място за зимуване, предпочитайки да се заселят в Северно Мароко, в кофи за отпадък наоколо до градове. При тях се следи понижена ежедневна интензивност, което значи, че изразходват по-малко сила от останалите.
Но щъркелите, които се заселват в Узбекистан, въобще не напущат гнездата си или се отдалечават на най-много 130 километра от тях. Те се хранят от околните рибни ферми. При тази популация има най-голям % на оцеляване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР