Някои жители на Газа, които започнаха да евакуират северна Газа

...
Някои жители на Газа, които започнаха да евакуират северна Газа
Коментари Харесай

Отчаяни евакуирани се завръщат в домовете си в град Газа въпреки заповедта на Израел

Някои поданици на Газа, които започнаха да изтеглят северна Газа преди два дни след израелска военна заповед, се завръщат в домовете си в град Газа заради продължаващия израелски въздух нападения и непоносими условия на живот в южните и централните региони на линията Газа.

Маха Хосейни, говорейки пред Ал Джазира от Зауейда в централната линия, където се изтегля, сподели, че три фамилии, които са споделяли дома, в който тя е отседнала, към този момент са се върнали в град Газа.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла. Водата е „ въпрос на живот и гибел " за Газа след израелската блокада, споделя Организация на обединените нации Снимки: Палестинците намират леговище в болница Шифа на фона на израелски бомбардировки ' Доставките са изчерпани, лекарите са изтощени': В Газа злополуката се обрисува огромна Кои страни подлагат на критика израелските офанзиви против Газа? завършек на списъка

„ Отседнах в къща с още 70 души “, сподели тя, употребявайки дребното заряд, останал на телефона й след ден без връзка с външния свят.

„ Имаме лимитирано водоснабдяване, нямаме електричество, единствено един час дневно “, изясни тя.

„ Всъщност това е най-големият ни боязън, че ще останем без вода. Когато децата изискат вода, ние просто даваме на всяко от тях по една глътка “, сподели тя и добави, че се пробват да създадат по този начин, че единият контейнер за вода, който имат, да издържи допустимо най-дълго, защото не знаят дали ще има различен.

„ Имаме три фамилии, които се върнаха вкъщи през днешния ден, тъй като даже в този регион, който Израел смяташе за безвреден, имахме доста въздушни набези към къщата “, сподели Хосейни.

В ранните часове на петък сутринта израелските военни подредиха на повече от милион души да изтеглят северната част на линията Газа, в това число гъсто популации град Газа. Директивата се ползва за съвсем половината от 2,3 милиона поданици на Газа.

По-късно същия ден хиляди хора се насочиха към южната част на Газа в коли, камиони и даже теглени от магарета колички, цялостни с всевъзможни движимости, които можеха да вземат със себе си.

Но на юг хората не откриха никаква сигурност и оповестиха, че са били натъпкани в домовете на фамилии, другари и даже непознати, които са отворили вратите си за евакуираните.

„ Без покрив над главите си “

„ Най-неотложните проблеми са неналичието на храна, [тъй като] пазарите са или затворени, или не се допълват с доставки, защото търсенето е доста високо [за] вода, [за] храна, ” Хишам Мхана, чиновник по медиите и връзките на Международния комитет на Червения кръст в Газа, сподели пред Ал Джазира от южната част на обсадения анклав.

„ В някои региони няма безусловно никакъв достъп до гориво “, сподели той. „ Някои хора нямат метод да се реалокират или да се изтеглят от домовете си. Видях с голи очи фамилии, дами, деца, възрастни хора, които вървяха десетки километри, пробвайки се да стигнат до безвредната зона, както беше инструктирано.

„ Много фамилии в този момент остават на улицата, без покрив над главите си, без достъп до вода, без баня, без одеяла, без матраци, без хигиенични комплекти. Те стоят посред нищото, без достъп до информация какво ще се случи и какво би трябвало да създадат, ако обстановката се утежни. “

Хуманитарните организации предизвестиха, че такова широкомащабно придвижване на хора би било невероятно, без да провокира филантропична злополука.

„ Хората са обезверени и прочувствено и физически изтощени “, сподели Амал, която изиска да променим името й от съображения за сигурност, пред Ал Джазира от Дейр ал Балах, където бе избягала със фамилията си от град Газа.

Тя добави, че няколко фамилии са открили, че изискванията в Дейр ал Балах са „ нехигиенични, няма място за спане, няма електричество и вода: няма живот “, което ги е предиздвикало да се върнат вкъщи.

Юмна ЕлСайед от Ал Джазира, репортаж от Хан Юнис в южната част на Газа, където тя също се изтегля със фамилията си, удостовери, че „ бомбардировката не е спряла “ и че запасите от вода и други съществени артикули са на изчерпване в магазините.

Израел нанася удари върху линията Газа повече от седем дни като възмездие за нахлуване от Хамас, палестинската формация, която ръководи територията от 2007 година Нахлуването на групата на 7 октомври и последвалите боеве убиха минимум 1300 души в Израел, до момента в който 2329 палестинци са били убити и 9700 ранени от израелските въздушни удари против Газа от този момент.

Някои поданици на град Газа не се изтеглиха, като споделиха, че няма къде да отидат безвредно или че не са в положение безвредно да си проправят път на юг. Други бяха убити при въздушни набези, до момента в който се опитваха да избягат.

Объединените народи пресмятат, че един милион души са били разселени в Газа от началото на войната.

Световната здравна организация (СЗО) изрично осъди израелските заповеди за евакуация на 22 лечебни заведения в северната част на Газа.

„ Принуждаването на повече от 2000 пациенти да се реалокират в южната част на Газа, където здравните заведения към този момент работят с оптимален потенциал и не са в положение да поемат трагично повишаване на броя [на] пациенти, може да бъде еднакво на смъртна присъда, “ СЗО прочетено изказване.

„ Никой не желае да напуща домовете си “, сподели Амал. „ Те си потеглиха от боязън от това, което следва, а също и от вяра, че борбата ще завърши. “

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР