Някои хранителни добавки вместо да помогнат, отключват други процеси. Моят

...
Някои хранителни добавки вместо да помогнат, отключват други процеси. Моят
Коментари Харесай

Проф: Наумова: Да не се пият добавки без нужда

Някои хранителни добавки вместо да оказват помощ, отключват други процеси. Моят съвет е да не се вземат добавки и имуномодулатари. По-добре нищо да не се взема в този миг на COVID-19, с цел да няма проблем с медикаментите. Това посъветва доктор Елисавета Наумова с цел да не позволяваме неточности в опит да се предпазим от вируси.

Колективният имунитет се получава, когато има ваксина против обещано заболяване. Над 80% от популацията е имунизирано и се основава подобен. Няма данни това да се случи при непринудено преболедуване, акцентира имунологът. Това съобщи националният съветник по клинична имунология проф. Елисавета Наумова пред бТВ.

" Когато приказваме за имунната система не би трябвало да се сещаме единствено тогава, когато има проблем или пандемия, а да мислим за нея през целия си умишлен живот. Трябва да си създадем проучване на имунитета, защото той се трансформира. Има разнообразни белези, които могат да ни насочат да потърсим помощ ", акцентира тя.

Имунната система е заложена в нашия организъм, с цел да ни защищава от външни рискове. Трябва да се внимава да не се отиде в другата прекаленост, когато имунната система стартира да се бори против личния ни организъм, изясни специалистът.

" Имуномодулаторите са малцина. Те би трябвало да се ползват единствено от експерти и когато има недостиг в звената на имунната система. Ако се пият без да има потребност е по-скоро нездравословно, в сравнение с потребно. Ако не познаваме имунната система не можем да кажем дали имунната система е нестабилна или има потребност от в допълнение укрепване. ", акцентира проф. Елисавета Наумова.

На въпрос дали суматохата може да срине имунитета ни, проф. Наумова съобщи: „ Стресът и депресията намаляват имунитета ни “. Тя добави, че при предразположените хора могат да се отключат рискови болести.

„ Имунитетът има няколко звена. При вроденият имунитет той стартира да се бори с външния патоген и нещата стопират, без да се развива. Има теза, че хората, положителни на COVID-19, само че нямат антитела, могат още веднъж да се заразят. Следващата стъпка е активирането на адаптивния имунитет. Срещу вирусите водещ е Т-клетъчният имунитет. Най-добър отговор има към 14-ия ден. Такъв отговор се получава и в случай че човек се е срещал и с други коронавируси. Имунният отговор може да продължи 5-6 месеца. Т.е. колкото повече сме срещали коронавируси през годините толкоз по-добре реагират телата ни на COVID-19 “, изясни тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР