Някои хора се затрудняват да стават рано сутрин. Още по-трудно

...
Някои хора се затрудняват да стават рано сутрин. Още по-трудно
Коментари Харесай

Как да сте бодри сутрин?

Някои хора се затрудняват да стават рано заран. Още по-трудно им е да се почувстват бодри и енергични. Когато сте привикнали да спите и да се излежавате до късно, ранното ставане би било същински проблем за вас. Но не и в случай че се опитате да спазвате някои правила в рутината си денем. Те могат да ви оказват помощ да научите тялото и мозъка си да се активизират да стават по-рано, а събуждането да не е подобен проблем за вас.

Вслушайте се в биологичния си часовник

Докато приучите тялото си да става рано, когато това му е противоестествено, пробвайте се да се вслушате във вътрешния си часовник. Постепенно започнете да си лягате по-рано и по-рано, до момента в който научите тялото си да се нуждае от сън едновременно. За предпочитане е да заспивате по-рано, а не в дребните часове на нощта. Така и събуждането ще ви е по-лесно. Опитайте се също по този начин да спите по 8 часа на денонощие. Ако си лягате по-рано има възможност последователно да започнете да ставате преди алармата. Проследете по какъв начин реагира организмът ви.

Пуснете ярката светлина в спалнята си

Преди да си легнете, отдръпнете завесите. По този метод естествената слънчева светлина ще навлезе сутринта в стаята ви и ще ви накара да се разсъните без тревога. Малко по малко тялото привиква с този метод на естествено пробуждане, който е и най-здравословният.

Сложете алармата надалеч от леглото

Ако към момента ви е мъчно да се събуждате рано заран, пробвайте се да отдалечите устройството, което ви буди. Сложете алармата си на разстояние от леглото, усилете звука. Това ще ви накара да станете от леглото, с цел да я изключите. Недейте обаче да се връщате да си доспивате по-късно, а станете, съветва az-jenata.bg.

Закусвайте незабавно след ставане

Ако сте от хората, които обичат да спят до късно, евентуално не изпитвате апетит незабавно след пробуждане. Това е по този начин, тъй като при късното ставане пропускате естествения времеви прозорец за хранене, който тялото има. Ако сте будни от по-рано, тялото ви ще ви изпрати сигнали, че сте гладни почти сред 7 и 9 часа сутринта. Ако обаче сте станали от леглото след 10 часа, този прозорец се е затворил, а вие сте прегладнели. Затова и не чувствате апетит. Когато приучите тялото си да се разсънва рано, циркадният темп ще влезе в крачка.

Намалете напрежението преди лягане

Намаляването на напрежението е основен фактор за положителния сън. Ограничете неприятните контакти. Намалете времето, прекарано пред екрана на тв приемник и електронни устройства. Приглушете светлината у дома. Вземете душ или вана. Хапнете късна закуска, която оказва помощ за понижаване на напрежението и освобождението на мелатонин. Такива храни са бадемите, фъстъченото масло, прясното мляко.

Спазвайте една и съща рутина всеки ден

Организмът има потребност от рутина. По този метод построява модели на темп, които играят основна роля за здравето и механизмите на съня. Те оказват въздействие върху протичането на всички процеси в тялото. Ето за какво е от такова огромно значение да си лягате и ставате едновременно всеки ден. Опитайте се да си изградите правила, които да спазвате и които да нарушавате единствено в редки случаи. Така ще ви е по-лесно да ставате по-рано и да сте цялостни с сила.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР