Някои хора може и да не смятат тази тема за

...
Някои хора може и да не смятат тази тема за
Коментари Харесай

Колко често трябва да сменяме спалното бельо

Някои хора може и да не считат тази тематика за такава, която би трябвало да бъде обсъждана обществено, само че тя визира всеки от нас – какъв брой постоянно би трябвало да сменяме и перем чаршафите си.

Минали изследвания демонстрират, че хората нямат единогласие по този въпрос, а ново изследване измежду 2 250 британци откри следващото разделяне.

Близо половината от необвързаните мъже споделят, че не сменят чаршафите в интервали, които доближават 4 месеца.

12% от участниците признават, че ги перат, когато се сетят, което може да продължи дори още по-дълго.

" Това обаче не е добър проект, " споделя пред английското Radio 1 лекар Линдзи Браунинг, квалифициран психолог, невролог и специалист по съня.

Необвързаните дами сменят чаршафите си по-често, като 62% от тях го вършат на всеки две седмици, а двойки настояват, че го вършат на всеки три седмици, съгласно данни на компания за спално долни дрехи.

Защо изобщо би трябвало да сменяме чаршафите си?

Според лекар Браунинг би трябвало да го вършим всяка седмица или най-вече на две седмици.

Хигиената е сериозен фактор, а една от аргументите е потта. Ако сте се опитвали да заспите, когато е доста топло, знаете какъв брой мъчно може да бъде това.

" Потта попива в чаршафите, което освен прави по този начин, че да миришат извънредно, само че и ги прави много мръсни, " съгласно лекар Браунинг.

Тя твърди, че би трябвало да има циркулация на въздуха, с цел да усещаме студ, когато спим, защото тогава сънят е най-качествен.

Потта обаче не е единственото нещо, за което би трябвало да мислим. Мъртвата ни кожа, която пада, до момента в който спим, също е обект на терзание. " Ако не перете чаршафите си задоволително постоянно, мъртвата ви кожа се натрупва в тях. "

Звучи ли ви извънредно? Нещата стават още по-зле. Това значи, че микроскопични организми, известни като акари, може да се хранят с тази кожа и в това време да предизвикват дискомфорт и кожни обриви. " Така спите освен в личната си пот и мъртва кожа, само че и измежду акари. "

Има ли значение времето от годината?

До известна степен. " Можем да бъдем малко по-снизходителни през зимните месеци, само че съвършеният вид е един път седмично ", споделя лекар Браунинг.

Ако го вършиме по-рядко от един път на две седмици, " навлизате в не толкоз страхотна територия ". Въпреки че се потят по-малко през зимата, хората и тогава се отървават от мъртвите си кожни кафези, споделя тя.

При изследването 18% от участниците са декларирали, че се къпят вечер и по този начин чаршафите им не се цапат, а това е причина да не ги сменят толкоз постоянно.

Доктор Браунинг споделя, че лятото носи спомагателни проблеми със сенната хрема и полените. " Наистина значимо е да перете постоянно чаршафите си, тъй като другояче може да вкарате тези алергени в леглото си. "

В изследването като съществени аргументи за това хората да не сменят по-често спалното си долни дрехи са посочени забравяне (67%), това че не ги тормози (35%) и това, че нямат друго чисто спално долни дрехи (22%). Общо 38% пък са декларирали, че чаршафите нямат потребност от по-често пране, съгласно Pizuna Linens.

Доктор Браунинг твърди, че спалнята би трябвало да е " светилище " за съня и " отлично, прелестно място, където се усещаме щастливи ".

Тя споделя, че има клиенти, който страда от бодърствуване и твърди, че " в случай че чаршафите ви не са изпрани и наподобяват мръсни и миришат, това ускорява чувството, че леглото ви не е място, в което желаете да бъдете ".

" Като си лягаме, желаеме да сме спокойни и щастливи, а миризмата на чисто спално долни дрехи ни оказва помощ да се усещаме тъкмо по този метод. "

Източник: profit.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР