Някои го наричат гордост, други биха казали, че е инат.

...
Някои го наричат гордост, други биха казали, че е инат.
Коментари Харесай

В Шаренци доставиха храна на 5-ма, не искат да се евакуират

Някои го назовават горделивост, други биха споделили, че е дебелоглав. И едното, и другото са присъщи на родопчани. Планинците са горди хора, привикнали да оцеляват в рискови условия. И като че ли по-лесно откликват на вик за помощ, в сравнение с те самите да се съобразят с природата и да правят отстъпка.

Това встъпление е нужно, с цел да не завалят в задатък упреци към петимата поданици на махала Шаренци, отказали да се изтеглят след снежната стихия в края на предходната седмица и повторно - в този момент - при оповестения жълт код за нови, значителни снеговалежи.

Шаренци е най-отдалеченото обитаемо място в община Сърница и до там стига единствено горски път. И по тази причина тук всяка зима се предизвестено се оказват откъснати от света...

Блокирани, само че не и забравени

В момента жителите на махала Шаренци имат всичко належащо за живеене макар усложнената зимна конюнктура, споделя кметът на Сърница Неби Бозов. Споделя го като свидетел, през вчерашния ден се е върнал от махалата.

Преди дни Бозов свикал общинския Щаб за дейности при бедствия и повреди, тъй като още веднъж имало предизвестие за значителни снеговалежи, а пътят до Шаренци по този начин и си стоял непристъпен, покрит от преспи и снегонавявания. А имало и сигнали за бедстващи хора в Шаренци. Затова Щабът единомислещо взел решение да се изтеглят всички живеещи в непристъпната махала.

В интерес на истината, от началото на изобилните снеговалежи, общинската администрация е призовавала неведнъж живеещите в Шаренци да изоставен махалата и да се приберат по домовете си в с. Медени поляни. Повечето от хората откликнаха на апела, само че 5 души не се съобразили с експлицитните инструкции.

Когато планинците не слизат в ниското...

Изпратихме на място екипи от общинска администрация дружно с представител на Министерство на вътрешните работи, които да срещнат хората с усложнената обстановка и взетото от щаба решение за евакуирането им поради невъзможността за отварянето на пътя до там, споделя кметът на Сърница Неби Бозов.

Хората са открити в положително здравословно положение. По думите на Бозов те отхвърлиха евакуацията, като подчертали, че са били очевидци на доста сходни и даже по-лоши метеорологични условия и считат, че няма заплаха за здравето и живота им.

Лично подсигурих нужните им хранителни артикули и ресурси и се уверих, че хората разполагат с естествени условия за живот, питейна вода и мобилна връзка при нужда от свързване. Също по този начин е основана организация за непрекъснатото им наблюдаване, включително и визити от общински екипи на място, добавя Неби Бозов. Кметът нито се хвали, нито кори отказалите евакуация. Направил е каквото би трябвало и в случай че би трябвало - ще повтори....

И няма път, само че има способи

Пътят за махала Шаренци не е част от общинската пътна мрежа, а е горски път. Не е включен в общинския проект за зимно разчистване и поддържане на общинската пътна мрежа, споделя Неби Бозов. Освен това не разполагаме с нужната тежкопроходима техника за почистването на такова трасе. Затова поискахме подпомагане от регионалната дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” за обезпечаване на машини, които да се оправят с преспите и да отворят пътя до махалата, добавя кметът.

Останалото към този момент го знаете. Обитателите на махала Шаренци са добре, имат артикули и връзка със света.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР