Някои футболни скандирания се измислят на момента, но други се

...
Някои футболни скандирания се измислят на момента, но други се
Коментари Харесай

Защо скандираме на футболни мачове

Някои футболни викания се измислят на момента, само че други се задържат с години. Учените обаче считат, че корените на скандирането са надълбоко заложени в човешката просвета.

Всяка обществена група, от маорите през дервишите до европейските нации, се включва в някаква форма на групово пеене, танцуване и скандиране. Всъщност типове викания е имало доста преди писменото слово, споделя психологът доктор Даниъл Ричардсън пред BBC.

Проучвания са открили, че когато дадена група се включи в групово деяние, това оказва огромно въздействие на мислите и възприятията на членовете ѝ. Груповото пеене да вземем за пример доста усъвършенства положението на хора, страдащи от меланхолия. Синхронизираното дишане, сърцетуптене и издаване на звуци с други хора ни кара да се усещаме свързани едни с други.

Разбира се, футболните почитатели надали се усещат свързани с всички на стадиона. Има доста викания, които са груби, расистки, хомофобски и обидни. За благополучие има и много положителни.

Колективно държание като скандирането е най-много метод на изложение на обществена еднаквост и принадлежност към избрани полезности.

То обаче има и своята тъмна страна - в предишното съвсем всички армии са имали свои крясъци и викания, когато са марширували, и е потвърдено, че бойците, които са скандирали дружно, по-късно са били по-ефективни в борбите и са убивали повече врагове. Това допуска, че груповите дейности притъпяват персоналните полезности и характерността на хората и ги вършат по-податливи на заповеди и експанзия.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР