Някои европейски монарси се пенсионират или отказват от трона (и

...
Някои европейски монарси се пенсионират или отказват от трона (и
Коментари Харесай

Защо кралица Елизабет II ще остане на престола до края на живота си?

Някои европейски монарси се пенсионират или отхвърлят от трона (и в двата случаи те “абдикират”). Например, като стана на 74 години холандската кралица Беатрикс преотстъпи трона на сина си, принц Уилям-Александър. Монархът на Люксембург също абдикира като стана на 92 години.

В Обединеното кралство обаче монархията е особена, защото короната се дава от Бога и съгласно традицията, крал или кралица не могат да се откажат от нея. С други думи, британците имат освен монархия от 1000 години, само че и монарси, които ръководят до края на живота си. Вековната традиция не разрешава на кралица Елизабет II да излезе в пенсия.

Какво става, в случай че монархът не може да извършва службата си, заради болест или загуба на предпочитание да ръководи? Например, крал Джордж III изпада в психологично разстройство, а кралица Виктория се “скрива” в двореца Уиндзор след гибелта на брачна половинка си принц Алберт, защото тъгува за него.

И двата случая монарсите остават на трона до края на живота си. В случая на крал Джордж III престолонаследникът в качеството си на Принц Регент извършва кралските отговорности, без да е коронясан. А кралица Виктория се възвръща прочувствено след гибелта на брачна половинка си и продължава да ръководи.

Разбира се, има случаи когато крале са губили принудително трона си. Такива са Чарлз I, Ричард II и Едуард II. Няма риск това да се случи с кралица Елизабет II, защото тя се употребява с нужното почитание от народа.

Само един английски монарх се е отказвал от трона. Това е крал Едуард VIII – единственият английски монарх, който е идвал в България. През 1936 година неговото решение да се откаже от трона довежда до най-голямата модерна рецесия на английската монархия и англиканската черква, чиято глава е монархът. Особеното при крал Едуард VIII e, че той се отхвърля преди да бъде коронясан. Самото коронясване включва тайнството на помазване на монарсите, което се случва прикрито от очите на хората. Чрез него английските монарси получават от Бог своята власт до края на живота си.

Източник: Разходки из Лондон
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР