Някои европейски лидери вече не крият раздразнението си от Китай

...
Някои европейски лидери вече не крият раздразнението си от Китай
Коментари Харесай

В Европа китайската "санитарна дипломация" предизвиква "скърцане на зъби"

Някои европейски водачи към този момент не крият раздразнението си от Китай като суперсила, упреквана, че под прикритието на благотворителност и здравна дипломация в рецесията с COVID-19 движи напред геополитическите си пешки и се мъчи да пренапише историята на пандемията на своя земя.

Няколко дни след ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел, в неделя и френският държавен секретар по европейските въпроси Амели дьо Моншален укори Китай, също и Русия, че " трансформират в инструмент " и " вършат постановки " с интернационалната си помощ.

Китай разкритикува в понеделник тези " цинични " забележки. " Чувала съм нееднократно на Запад да приказват за " агитация " от страна на Китай. Бих ги запитала: какво в действителност имат поради? ", репликира Хуа Чунин, представител на китайското външно министерство. " Какво желаят те? Китай да стои със скръстени ръце пред тази тежка зараза? ", добави тя.

На 24 март Жозеп Борел изрази неодобрение от " международната борба на разказите " и от днешните " битки за въздействие " посредством " изкривяване " на обстоятелствата и " политика на благотворителност ".

Той напомни, че до момента в който през днешния ден има опити " да се дискредитира " Европа, през януари рецесията бе единствено китайска, в рамките на провинция Хубей, " усложнена от това, че висши чиновници на (комунистическата) партия прикриваха основни данни ", а Европа се притече на помощ, както прави през днешния ден в отговор Китай. Освен това Китай " нападателно насочва обръщение, че за разлика от Съединени американски щати е виновен и благонадежден сътрудник ", посочи той.

Азиатската суперсила, обуздала наподобява епидемията на своя територия, чисто и просто е обвинена, че употребява " дипломация на маските ", с цел да възхвалява своя силов модел.

Пекин - който беше помолил за поверителност, когато получи помощ от Европейски Съюз - в този момент прави противоположното, като притегля внимание към дейностите си с " невиждана информационна акция ", акцентира Антоан Бондаз от Фондацията за стратегически проучвания в информация, описваща " Здравния Път на коприната ". С помощта на серия начинания - " подаяние от 20 милиона $ за СЗО, изпращане на специалисти медици в Иран и Италия, основаване на лаборатория в Ирак, доставка на диагностични проби във Филипините и на защитни дрехи в Пакистан и Франция ", изброява откривателят.

" Състезание сред системите "

Посолството на Китай във Франция също задейства без терзание акция, рекламираща китайската политическа система и нейния " триумф " в борбата против ковид.

" Някои в действителност са прекомерно възхитени от триумфите на китайското ръководство. Те гледат със злоба ефикасността на политическата система у нас и с ненавист - неспособността на личната им страна да работи толкоз добре! ", декларира задачата на уеб страницата си и качва значителни постове в " Туитър ".

Според Франсоа Есбур, френски геополитически специалист, всичко това е " недопустимо от дипломатическо становище ". " Нещата засягат доверието към Народната република ", даже тези послания да не се изпращат непосредствено от Пекин, натъртва той.

Идеологическото стълкновение към COVID-19 се разви след борби за надзор върху плавателните пътища в Китайско море и за достъп до технологията 5G, нов стратегически залог в телекомуникациите.

" От седем години Китай се е впуснал в оспорвано съревнование сред политическите системи, така че употребява всеки вътрешен или интернационален мотив, с цел да обявява хипотетичното " предимство " на своята система ", изяснява за Агенция Франс Прес Алис Екман, аналитик по азиатските въпроси в Института на Европейския съюз за проучване на сигурността (ИЕСИС).

" Първородният грях "

Освен това Пекин се стреми " да се отърси, и във вътрешен, и в интернационален проект, от първородния си грях " - появяването на вируса на негова територия, декларира пред Агенция Франс Прес Франсоа Есбур.

Още не се знае дали китайското показване на рецесията ще е безапелационно, акцентира европейски дипломатически източник. Ако обаче китайците излязат бързо от рецесията, по-специално в стопански проект, ще са умножили десеторно мощта си и доверието към страната, предвижда той.

" При все че изказванията за произхода на вируса и несъразмерната медиатизация на китайската помощ стартират (...) да се сменят с рецензии против Китай, други страни не престават да показват непосредственост с Пекин в днешния подтекст (Русия, Иран, Пакистан, Алжир и др.) и не биха имали нищо срещу, щом рецесията завърши, хором да провъзгласят основаването на постзападен " нов международен ред ", показва Алис Екман.

Русия, въпреки охулвана поради анексията на украинския полуостров Крим през 2014 година и обстрелите на цивилно население в Сирия, също употребява до дъно своята " мека мощ " в сегашната здравна злополука - съгласно критиците й даже популяризира дезинформация.

Приветствано в най-силно засегнатите зони от Северна Италия, разполагането там на съветски военни, в това число мнозина офицери, буди обаче паника във военнополитическите среди.

" Помощ не се отхвърля, само че би трябвало все по този начин да сме и доста внимателни. Средиземно море - както източен, по този начин и централен район, е сцена на битка за превъзходство, от Сирия чак до Либия ", предизвестява военачалник Марко Бертолини, някогашен командващ обединеното оперативно командване на италианските въоръжени сили. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1347)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР