Някои евакуационни полети от Афганистан бяха подновени след вчерашния двоен

...
Някои евакуационни полети от Афганистан бяха подновени след вчерашния двоен
Коментари Харесай

Подновяват полетите от Кабул, някои страни спират евакуацията

Някои евакуационни полети от Афганистан бяха възобновени след вчерашния двоен гибелен атентат край летището в Кабул, ориентиран против хилядите обезверени хора, опитващи се да изоставен страната след връщането на власт на талибаните, съобщи Асошиейтед прес.

Съединени американски щати предизвестиха, че са вероятни нови офанзиви преди крайния период за евакуиране на задграничните войски, с което завършва най-дългата война за Съединени американски щати.

Жители на Кабул споделиха, че няколко самолета са изхвърчали тази заран от столичното летище.

Разтревожените афганистанци, стекли се край летището с вяра да съумеят да заминат, през днешния ден са повече от всеки път. На към 500 метра от оградата на летището десетки тежковъоръжени талибани не допускали никого да стигне до него.

Белият дом заяви през днешния ден, че от 14 август до момента от Афганистан са били евакуирани към 105 000 души, като единствено през вчерашния ден изведените от страната са били 12 500, съобщи Ройтерс.

Англия заяви, че няма да приема повече хора за полетите от Кабул, с изключение на тези, които към този момент са на летището, откакто затвори центъра си за обработка на документите и навлезе в заключителния стадий от евакуационната си интервенция, съобщи през днешния ден английският министър на защитата Бен Уолъс. Той сподели, че Англия приготвя отпътуването през днешния ден на последните 1000 души, намиращи се на летището. След вчерашните офанзиви Уолъс също предизвести, че заплахата от нови набези евентуално ще пораства, защото екстремистите се пробват да покажат, че са принудили западните сили да изоставен Афганистан.

Испания разгласи края на евакуационната си интервенция след идването в Дубай на последните два испански полета от Кабул. С тези два полета извеждането на афганистански сътрудници и фамилиите им завърши, заяви държавното управление, представено от Франс прес. Самолетите са превозили последните останали чиновници на посолството в Афганистан, включително посланика, военни от испанската войска и Военновъздушни сили, а също четирима португалски бойци и 85 афганистанци, сътрудничили на силите на Испания, Португалия и НАТО.

Френският министър по европейските въпроси Клеман Бон сподели през днешния ден, че Франция се надява да завърши евакуацията довечера, само че означи, че е допустимо да продължи и след този период.

Говорител на немското външно министерство пък съобщи, че Берлин е разпознал към 10 000 афганистанци, които имат потребност от отбрана и право да дойдат в Германия. Сред тях има хора, помагали на немските сили, публицисти и правозащитници. 300 немски жители към момента се намират в Афганистан. Германия завърши евакуацията на хора от Кабул през вчерашния ден вечерта, откакто изтегля над 5300 души, включително и над 4100 афганистанци.

Швеция разгласи, че поставя завършек на евакуационната си задача от Кабул, откакто съумя да изведе оттова над 1100 души, съобщи Ройтерс.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи през днешния ден, че заплахата остава висока за всеки в Афганистан след нападението против летището в Кабул и че " Ислямска страна " и други терористични групи се пробват да се възползват от хаоса в страната. Той сподели, че Русия осъжда вчерашния атентат.

Австралия разгласи, че стопира евакуационните полети от Афганистан след нападението, за което отговорност пое " Ислямска страна ". Австралийският министър председател Скот Морисън напомни, че Австралия е евакуирала над 4100 свои жители и афганистанци с визи в последните девет дни от Афганистан. Близо 800 души, евакуирани от Австралия, в този момент пътуват за там. Австралийските управляващи приканиха австралийските жители и афганистанците с австралийски визи да заобикалят зоната на летището поради опасения от нови набези.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР