Някои експерти у нас неотдавна припомниха старото правило, че хаос

...
Някои експерти у нас неотдавна припомниха старото правило, че хаос
Коментари Харесай

Партийни изпитания при съседите

Някои специалисти у нас наскоро припомниха остарялото предписание, че безпорядък при съседи е гибелен за България. Ставаше дума за Турция във връзка със събитията в Северна Сирия, когато Анкара стартира третата си военна интервенция, наречена " Извор на мира ", в страната на Асад. Тези дни обаче турските медии, заети най-вече с резултатите от извършената среща на НАТО в Лондон и срещите на президента Ердоган там, отделят място, въпреки и не изключително впечатляващо, на протичащи политически процеси вътре в страната. Процеси, които са директно свързани освен със положението на стопанската система, само че и са в основата на партийни тествания, водещи до смяна във вътрешнополитическата конюнктура.

Ако регистрираният през ноември показател на потребителските цени е повишен с 0,38%, а годишната инфлация от 8,55% е станала 10,56%, това е знак, че

несигурността в турската стопанска система не е отминал стадий. Но информациите, че главните партии в Турция са изправени пред вътрешни разтърсвания, е сигнал, че зад фасадата на " Турция над всичко " клокочат нови процеси. Процеси, които някои по-смели турски наблюдаващи дефинират като " тези, които приготвиха идването на Ердоган на власт, в този момент на мястото на ръководещата ПСР (Партия на справедливостта и развитието), която видно губи доверието на народа, приготвят нови играчи ".

Вече е известно, че някогашният министър председател проф. Давутоолу с към 100 създатели на негова нова партия скоро ще разгласи основаването на партия, чието име по всяко възможност ще бъде " Бизим празненство " т.е. " Нашата партия ". Както споделят турски коментатори " стартира противоположното преброяване на новата партия на Давутоолу ". Плановете са експремиерът да разгласи своята партия преди тази на Али Бабаджан, който също провежда оповестяване, дружно с експрезидента Абдуллах Гюл, на нова партия. Давутоолу е провел съвещание на брега на езерото Абант (край автомагистралата Истанбул-Анкара), където измежду създателите е и Нихал Олчок, брачна половинка на Ерол Олчок, който от 2001 година до 2016 година е правил всички рекламни акции на ПСР. Сред създателите са някогашни депутати от ПСР като Селчук Йоздаа, Айхан Сефер Юзтюн, Ферамуз Юзтюн, Абдуллах Бахчъ и някогашния министър на превоза Феридун Белгин, зет на зам.-председателя на ПСР Мехмет Йозхасеки. Логото на новата партия е фигура на слънце. До 11 декември се чака да е подготвен уставът на партията и в своя офис в Бейсукент Давутоолу да разгласи на специфична конференция основаването на своята партия.

Има информации, че 25 вилаетски ръководители са избрани. В това отношение тактиката на Давутоолу е друга. Той взе участие в конференции на вилаетско равнище, т.е. из регионите и при него политиката се планува да се води не от центъра към вилаетите, а назад - от вилаетите към центъра. Любопитното е, че някои от известните имена измежду учредителите на партията на Давутоолу се виждат и измежду последователите на Али Бабаджан. Старото предписание за двойна игра очевидно е в деяние. А това дава съображение за заключения като " тестото още доста вода има да поеме ". Но цялата активност е ориентирана на първо място към външни измерения т.е. понижаване въздействието на ръководещата ПСР.

В това отношение най-същественият фактор несъмнено е стопанската система и нейното положения през последните години, което е надалеч от равнището на първите години от ръководството на ПСР. Що се отнася до партията на Али Бабаджан, също един от учредителите на ПСР и някогашен министър в държавни управления на Ердоган, и Абдуллах Гюл, експрезидент на Турция, там функциите на двамата са ясно разграничени. С политиците беседва Гюл, а с бизнес средите - Бабаджан. С непознатите политици, пишат в Анкара, дебатира Гюл, до момента в който Бабаджан е в контакт с интернационалните финансови кръгове. Споменаването обаче, че диалозите се водят на секрети места в Истанбул, нормално в затворен комплекс, приказва, че има боязън от нежелани намеси. Известно е, че Гюл е разговарял с 55 нови/стари депутати и са се разбрали по отношение на политиката към кюрдите, изключително мъчителен въпрос за Анкара. Смята се, че има сделка за започване на нов развой на отваряне към това 20-милионно малцинство. Но има оттегляне от декларирана съпричастност от редица политици, тъй като са налице проблеми с ръководещите от ПСР. Там не гледат безучастно на организационната активност за основаване на нови партии, които притеглят членове на ПСР. Все отново не може да се отхвърли, че екипът Бабаджан/Гюл разчита на контакти зад граница. Явно още веднъж се търси външна поддръжка.

А Бабаджан не е инцидентен политик в Турция. Той 8 пъти е взел участие в срещи на Билдерберг, от 2003 година до 2013 година Разбира се, че това не може да става без познание и позволение на Ердоган. Но като се знае кои вземат участие в съвещанията на групата Билдерберг, какви тематики се разискват и по какъв начин няма нито един поканен 2 пъти на съвещания да не заема високи управленчески позиции, тогава няма подозрение какви са връзките и опциите на Бабаджан. Без, несъмнено, да се подчертава той какво е приказвал, какви сведения е давал и какви рекомендации е получавал при срещите си с билдербергите. Но на този стадий мъглата към неговата партия е задоволително гъста.

Трудно е да се дадат безапелационни прогнози за тактики, политики, хрумвания, с изключение на, несъмнено, че задачата е на първо място ръководството на ПСР да бъде заменено. Като първо се реализира понижаване въздействието й измежду турското общество.

На този декор протичащите се в последно време неразбории в главната опозиционна НРП (народно-републиканска партия), кемалисти, дават съображение за извод, че задачите за обединяване на " всички против Ердоган " мъчно ще бъдат реализирани. Поне на този стадий. Размяната на нелицеприятни реплики сред Мухарем Индже, претендент за президент на изборите през юни от името на НРП, и ген. секретар на НРП, Калъчдароолу, всяват ужас измежду партийните редици. Един коментар на Рахми Туран взриви кемалистите. Информацията, че Индже се бил срещал с Ердоган, който му бил заречен поддръжка, тъй като " ти би трябвало да станеш ген. секретар на НРП ", се опровергава от самия Индже. Преобладават отзиви, че това е подправена вест. Въпросът е кой и за какво го прави.

В същото време Калъчдароолу на стопански конгрес в Малтепе, Истанбул, слага въпроса за нова конституция и дефинира тактика за реализиране на тази цел. Описва " стълбовете ", които ще залегнат в новата конституция, а точно разделяне на управляващите, демокрацията да работи във всички органи, самостоятелност на следствието, свободно изложение на отзиви, избраниците да извършват дейности, за които са определени, да не се назначават единствено лични избраници на управленчески позиции и така нататък Калъчдароолу афишира, че се стартира развой за подготовка за нова конституция и то с присъединяване на всички страни.

От своя страна пък, опозиционната прокюрдска ДПН (Демократична партия на народите) на съвещание на парламентарната си група в Меджлиса (парламента) слага въпроса за предварителни избори. Известно е, че против ДПН ръководещите в Анкара организираха редица репресивни ограничения. Задържани бяха към 350 членове, освободени са определените от народа кметове от редиците на ДПН и на тяхно място са назначени определени от ПСР.

Видно е, че във вътрешен проект обстановката в Турция е напрегната. Да се приказва за безпорядък е повече от пресилено, само че протичат процеси, които несъмнено се наблюдават с лупа и извън, и вътре в самата страна. Най-вече от Ердоган, тъй като става въпрос за неговото ръководство. Е, няма да е добре, в случай че София пропуща тези процеси. На познатия принцип " като гори при съседа, огънят може да премине оградата ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР