Някои държави-членки още не са взели решение за започването на

...
Някои държави-членки още не са взели решение за започването на
Коментари Харесай

Някои страни-членки не са взели решение за влизането на Северна Македония в ЕС

Някои държави-членки още не са взели решение за започването на договаряния със Северна Македония за участие в Европейски Съюз. Това сподели ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск след среща със Стево Пендаровски. Брюксел е първата задгранична аудиенция на новоизбрания държавен глава. Освен с Туск, той беседва и с висшия представител по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини.


Следващата седмица Съветът на Европейския съюз ще преглежда въпроса за разширението.
Доналд Туск - ръководител на Европейския съвет: Вие направихте всичко, което се очакваше от вас. Но аз желая да бъда почтен: не всички страни членки са подготвени да вземат решението за започване на договаряния в идните дни. Аз персонално имам вяра, че може да има единствено едно решение и то е започването на договаряния със Северна Македония и Албания, по този начин както е предложила Европейската комисия.  13 страни от Европейски Съюз упорстват за ускорена евроинтеграция на Западните Балкани 13 страни от Европейски Съюз упорстват за ускорена евроинтеграция на Западните Балкани
Българският вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева, дружно с министрите на други 12 страни членки на Европейски Съюз настоя за ускорение н...

Туск напомни, че Северна Македония е постигнала исторически съглашения с България и Гърция. Но не скри, че от време на време постигането на консенсус измежду 28-те държави-членки лишава повече време. Според него въпросът не е дали договарянията със Скопие ще стартират, а по кое време.

Македонският президент назова първата си аудиенция в Брюксел „ алегорична “.
Стево Пендаровски - президент на Северна Македония: Ние освен получихме безусловна рекомендация за започване на договаряния, само че бяхме посочени и като ярък образец за Западните Балкани.
Държави като Холандия и Франция към момента са срещу започването на договаряния с Тирана и Скопие. Други 13 страни от Европейски Съюз, измежду които и България, одобриха декларация за ускорение на процеса на присъединението им.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР