Някои държави-членки на Европейския съюз не подкрепят плана на ръководителя

...
Някои държави-членки на Европейския съюз не подкрепят плана на ръководителя
Коментари Харесай

Страни от ЕС се обявиха против купуването на оръжие за Украйна с парите на руски активи

Някои държави-членки на Европейския съюз не поддържат проекта на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да употребява облагите, получени от замразените активи на Руската федерация, за закупуване на оръжие за Украйна, съобщава Politico.

Според обявата тази обстановка се следи, като се вземат поради слуховете, че предложение за заледяване на активи ще бъде показано до идната седмица, когато би трябвало да се организира срещата на върха на водачите на Европейския съюз.

Междувременно европейски чиновник, поискал анонимност, сподели, че Люксембург, Унгария и Малта са изразили подозрения по отношение на целесъобразността да се употребяват облагите от замразени съветски активи за закупуване на муниции за украинската войска. Те настояват, че желанието на фон дер Лайен да употребява парите за закупуване на дефицитни оръжия за Украйна е довело до затруднения в договарянията, защото е станало известно, че е реализирано съглашение те да бъдат употребявани за възобновяване.

Актуалността на въпроса за конфискацията на съветски активи в интерес на Украйна нараства заради неналичието на нова помощ от Съединени американски щати. Общо от началото на съветската пълномащабна инвазия западните страни са замразили към 300 милиарда $ съветски активи. Страните-членки на Г-7 обаче разискват повече от година опцията за конфискуване на активи на Руската централна банка, които бяха замразени по време на войната на Русия против Украйна, без да се подкопава доверието в международната финансова система.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР